Beba Zdravlje i njega bebe 14. ožujka 2016.

Kupanje bebe - koliko često i čime?

kupanje, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom trećeg tjedna života djeteta započinje intenzivniji rad žljezda lojnica i znojnica te se javljaju prve promjene na koži i od ovog razdoblja može beba se može početi kupati u kadici

"Novorođenče nema razvijene mehanizme za regulaciju tjelesne temperature pa se ne znoji. Tijekom prvih dana života, dok je pupčana ranica nesanirana, preporučuje se "suho pranje" djeteta na podlozi. Ono zahtijeva pripremu materijala koji se sastoji od zdjelice s toplom vodom te vatiranih ili pamučnih blazinica i ručnika", kaže bacc.med.techn. Suzana Valenčak iz Telefončića te savjetuje na što paziti kod kupanja bebe.

"Tijekom njege posebnu pažnju potrebno je obratiti na nabore kože ispod vrata, pazuha i prepone. Važno je potaknuti roditelje na redovitost postupka jer dijete tako dobiva obrazac npr. večernje njege, a oni vježbaju praktično provođenje postupka, stječu rutinu i povezuju se s djetetom. Ne postoji zabrana da oni vještiji ne osvježe dijete u kadici s malo vode, ali pri tome moraju paziti da ne smoče pupčanu ranicu, zbog povećanog rizika za infekciju", objašnjava i dodaje da nezrelu novorođenačku kožu nije potrebno tretirati sapunima ili šamponima, a jedina regija koja se maže i štiti zaštitnom kremom je pelenska regija.

Tijekom trećeg tjedna života započinje intenzivniji rad žlijezda lojnica i znojnica te se javljaju prve promjene na koži i od ovog razdoblja može beba se može početi kupati u kadici. Patronažna sestra Suzana Valenčak iz Telefončića naglašava da prilikom nabave kadice za kupanje potrebno je obratiti pažnju na veličinu, tako da se može koristiti duže vremena, da stane kasnije u tuš kabinu ili kadu i da bude ravna bez ikakvih ispupčenja. 

Prilikom kupanja roditelji pridržavaju bebu i tako sprečavaju povrede ili druge oblike nesretnih slučajeva i nezgoda. Važno je dijete ili djecu nikada ne ostaviti bez nadzora za vrijeme kupanja.

Kako tretirati određeni tip kože?

Oko trećeg tjedna života počinje se vidjeti i radi li se o masnijoj koži ili izrazito suhoj i osjetljivoj koži djeteta, a Suzana Valenčak iz Telefončića i savjetuje kako tretirati određeni tip kože.

Djeca s normalnom i masnijom kožom mogu se kupati svakodnevno. Kozmetiku za njegu potrebno je individualizirati, ali ne preporučuje se svakodnevno korištenje sapuna ili šampona. Više puta tijekom tjedna koristiti samo vodu s par kapi prirodnog ulja.

Za zahtjevniju kožu koja treba svakodnevni tretman preporučuje se upotreba sindenata. Sindenti su sredstva za pranje bez sapuna i parabena, koji čiste kožu, ali ne narušavaju njezinu zaštitnu barijeru. 

Kod suhe, perutave i osjetljive kože preporuke su smanjiti broj kupanja na 2-3 tjedno u nešto hladnijoj vodi, temperature 35-36 stupnjeva. Kozmetiku koristiti u dogovoru s liječnikom.

Uživajte u provođenju kupanja i napravite od toga mali obiteljski ritual.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.