Beba Zdravlje i njega bebe 26. listopada 2016.

Osjetljiva bebina koža treba nježno kupanje

beba kupanje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim što je važna redovita i temeljita higijena, važno je i čime njegujete dijete jer neodgovarajuća sredstva za pranje i njegu mogu promijeniti pH kože. U vodu možete nekoliko kapi maslinova ulja, ali izbjegavajte antibakterijske i mirisne sapune

Kako njegovati nježnu i osjetljivu dječju kožu pitanje je koje muči mnoge roditelje. Dječja je koža pet puta tanja od kože odraslih, neotporna je, osjetljiva na utjecaje iz okoline, lako se isušuje te stoga, posebice do četvrte godine života, zahtijeva posebnu njegu.

Osim što je važna redovita i temeljita higijena, važno je i čime njegujete dijete jer neodgovarajuća sredstva za pranje i njegu mogu promijeniti pH kože, te je učiniti suhom, crvenom i oštećenom

Osjetljiva koža beba 

Tek rođene bebe nemaju dovoljno zaštitnog sloja masnoće na svojoj koži zbog čega koža brže gubi tekućinu i isušuje se. Bebina koža ne proizvodi melanin, a budući da joj nedostaje vlastita zaštita, mala djeca ne smiju izravno na sunce. To pravilo vrijedi i zimi!

U malih beba još ne rade žlijezde znojnice, a tek od treće godine života tijelo može regulirati vlastitu temperaturu. Koži novorođenčeta nedostaje kiseli zaštitni sloj koji štiti stanice od štetnih utjecaja okoline, bakterija i gljivica. Bebina koža ima takozvani "neutralni pH“.

Tek nakon šest tjedana života pH vrijednost postaje kiselija pa tako i koža postaje otpornija. Koža novorođenčadi zbog toga je relativno propusna – i za boju s odjeće ili za sredstva koja izbjeljuju odjeću. Stoga je potreban oprez i kod odabira odjeće za djecu, a najbolja je ona od prirodnog tekstila koji jamče kvalitetu bez štetnih tvari. 

Savjeti za kupanje beba 

• Za kupanje male bebe najbolje je odabrati samo čistu vodu. Za njegu kože dojenčeta može se u vodu staviti nekoliko kapi maslinova ulja, ali izbjegavajte antibakterijske i mirisne sapune. Nisu dobre ni pjenušave kupke, posebice tijekom prve godine života, jer one odstranjuju prirodna ulja s kože. Temperatura prostorije treba biti oko 24 stupnja Celzijusova, a temperature vode oko 37 stupnjeva. 
• Nakon kupanja vrlo je važno nježno osušiti pregibe kože ispod pazuha i brade, između nogu, iza ušiju te u pelenskom dijelu. Nabore na koži sušite laganim pritiskanjem i nemojte ih trljati. Donji slojevi kože još nisu srasli i osjetljivi su. 
• Kosa se ne mora prati prilikom svakog kupanja, a ako tijekom prve godine života odlučite djetetu kosu prati šamponom, birajte one koji ne sadrže sintetske mirise i boje niti iritirajuće konzervanse.
• Uživajte u kupanju vaše bebe. Neka to bude pravi mali ritual i činite to otprilike uvijek u isto vrijeme. Kod kupanja nemojte činiti nagle pokrete da ne preplašite bebu. 
• Ako dijete plače tijekom kupanja, pokušajte ostati smireni i taj osjećaj prenesite i na dijete. Za kupanje djeteta dovoljno vam je 10 minuta, sve više je previše. 
• Hidratantnim kremama ili losionima mažite ona mjesta gdje je koža suha. Ne preporučuje se da ulja nanosite po cijelom tijelu! Ona sadrže premalo vode i mogu isušiti kožu

Kako odabrati najbolju kozmetiku za dijete 

Raspitajte se o ugledu proizvođača te obavezno provjerite sadrže li kreme i kupke potencijalno štetne sastojke. Najsigurnije je odabrati proizvode sa što manje kemijskih sastojaka (npr. dodaci koji preparatu daju boju i miris). Izbjegavajte dodatke umjetnih boja i mirisa (DEA, TEA), kao i visoko alergene i iritirajuće konzervanse (paraben, quaterinum 15, imidazolidinil urea). Ne preporučuju se ni proizvodi koji sadrže mineralna ulja te mentol, pepermint i citrus.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.