Roditelji Sretna mama 25. srpnja 2017.

Mamin post koji podsjeća zašto djecu treba učiti da kažu 'NE'

Foto: Facebook/Emma Lou Harris Blog
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama iz Irske napisala je zanimljiv osvrt na Facebooku o njezinoj nekadašnjoj opsesiji da stalno ugađa ljudima i odluci da sebi i svojoj djeci da dozvolu da mogu reći 'ne' puno češće ljudima oko sebe

Mama Emma Lou Harris iz Limericka, grada na zapadu Irske, napisala je iskreni post koji je odjeknuo na društvenim mrežama, nedavno je odlučila joj je dosta toga da bude žena koja stalno govori "da". Naglasila je da jako važno naučiti voljeti riječ "ne". 

"Uvijek sam bila djevojka koja govori da, svima osim sebi", ovim riječima je započela post mama trogodišnje Frankie i dvogodišnjeg Jaxa i dodala da je riječ "ne" kod nje uvijek izazivala anksioznost, čak i strah. I krivnju, koja je povezana sa svim tim osjećajima.

Kako je Emma Lou objasnila u svom postu, borila se s stalnom potrebom da udovolji ljudima. Nešto s čime se mnoge žene mogu identificirati. Objasnila je da riječ "ne" izaziva osjećaj krivnje u njoj koju je uvijek željela izbjeći pa joj se činilo da je reći "da" puno lakše, iako ju je to znalo dovesti u situacije koje je željela izbjeći. I kada je postala mama taj se obrazac ponašanja nije promijenio i provlačio se kroz njezino majčinstvo.

Anja Alavanja Možda te zanima... 'Moj mi sin uvijek smije reći Ne' Roditelji

"To je nešto što sam unijela i u svoje roditeljstvo. Uvijek dajem, uvijek kažem "da" iako nije zasluženo, a ponekad čak ni kad nije bilo ni zatraženo. Uvijek sam govorila da. Uvijek sam se brinula da će me djeca mrziti ako im kažem "ne", isto kao što sam se prije toga bojala da će me različiti ljudi mrziti", objasnila je dalje Emma Lou. Nedavno je shvatila da je to stvar koju želi mijenjati u vlastitom životu, ali i majčinstvu te je dalje napisala.

"Zanemarujući staru sferu straha u kojoj boravimo, shvatila sam da je najljepša stvar koju mogu naučiti svoju djecu je da vole riječ "ne". I ja to trebam učiniti. Izgovarajući "ne" ne znači da nešto odbacuju, ali im daje sigurnost da je reći "ne" sasvim u redu. Kada kažem "ne" svojoj djeci to nije zato što sam loša mama, nego zato jer sam MAMA. Riječ "ne" nije samo loš policajac. To je mnogo više od toga. To govori mom malom sinu, koji će jednog dana biti muškarac, da NE znači NE. Muškarac za kojeg se nadam da će jednog dana ići na sastanke sa ženama, ili biti u ljubavnoj vezi ili braku. On treba znati da ne znači i da nema nikakvog izuzetka. Kao njegovoj majci MOJ JE POSAO da mu to stavim u glavu od prvog dana. Također tako učim svoju kćer, da NE znači NE i da se treba osjećati dobro s tom odlukom. Ona ima pravo reći "ne".

Želim da znaju da reći "Ne" ne znači uvijek neuspjeh, ali da je to ponekad potvrda da pobjeda dolazi. Samo ne još. "Ne" nije krivnja. To nije znak slabosti ili strah od odustajanja, upravo suprotno. "Ne" je snaga. "Ne" je hrabrost. "Ne" je zaštita. "Ne" je kada vaš um zna i svjestan je granica. To je disciplina. To je poštovanje. Biti ljubazan je okrutnost. Može biti loš policajac. Ali "ne" nije nikad loš. Sada kažem "ne". Ne zato što ne volim svoju djecu, nego zato što ih VOLIM  PREVIŠE da bih im uvijek govorila da", napisala je Emma Lou.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.