Roditelji Sretna mama 21. svibnja 2016.

6 savjeta kako preživjeti obiteljska okupljanja

Obiteljsko okupljanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakome od nas se dogodilo da su bili svjedocima ili sudionicima u obiteljskim nesuglasicama ili sitnim zamjeranjima. Kako ih izbjeći i nikoga ne povrijediti?

Velika obiteljska okupljanja ponekad su vrlo stresna za članove obitelji. Kako izbjeći konflikte?

Svakome od nas se dogodilo da su bili svjedocima ili sudionicima u obiteljskim nesuglasicama ili sitnim zamjeranjima. Kako ih izbjeći i nikoga ne povrijediti?

1. Sve dogovorite unaprijed

Kad dogovarate obiteljsko okupljanje, pokušajte ga svesti na razumnu mjeru. Budite svjesni svojih mogućnosti i uvijek imajte rezervu za još jednu osobu jer se može dogoditi da netko, na primjer, nenajavljeno dovede još nekoga. Možda će vaš rođak iznenaditi prisutne s novom djevojkom. Ako i sami mislite pripremiti takvo iznenađenje, radije najavite da dovodite još jednu osobu.

2. Izbjegnite netrpeljivost

Također, nije rijetkost da se nađe netko tko se osjeća zapostavljen ili zamjera drugima da su ga izostavili pozvati. Ako imate zavađene članove obitelji, također će vam zatrebati diplomatske vještine. Ako ste i sami u zavadi, ne izvlačite pred ostalima neugodne teme. Božić bi trebalo biti doba pomirenja. Možda je to prilika da izgladite stvari, no učinite to malo podalje od ostalih

3. Pružite pomoć

Članovima obitelji kod kojih se organizira okupljanje ponudite pomoć u pripremi hrane, pri pranju suđa ili pospremanju. To će im skinuti veliki teret s leđa. Ponudite prijevoz drugima.

Fokusiranost samo na bebu ugrožava partnerski odnos

4. Budite dobre volje

Možda se tog dana nećete najbolje osjećati iz ovog ili onog razloga, ali nemojte to pokazivati. Nastojite zaboraviti na probleme koji vas tište i uživajte u veseloj atmosferi. Ne budite Grinch!

5. Iznenadite svakoga nekom sitnicom

Bez obzira na to što su nam džepovi prazni i bez obzira na to što je domaćin rekao da ništa ne treba donijeti, obavezno dođite punih ruku. Djecu nikako ne smijete izostaviti, a odraslima će i simbolični znak pažnje biti drag. Domaćinima donesite barem bocu vina ili pladanj kolača

7 savjeta kako dijete naučiti da se bori protiv stresa

6. Imajte razumijevanja

Budite strpljivi sa svima onima koji imaju svoje “mušice”. Strpljivo saslušajte one koji su se tijekom godine suočili s nekim gubitkom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.