Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 16. veljače 2017.

9 stvari koje svaka mama treba naučiti svoju kćer

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda vam se čini da je dijete još malo ili vam takvi razgovori nisu ugodni, ali odgovore koje ne dobije od vas, naći će negdje drugdje

Kako vaša kći raste, čak prije nego što uđe u pubertet, primijetit ćete da je zanima tijelo i promjene koje doživljava. To je potpuno u redu. Ohrabrite svoje dijete da postavlja pitanja i potičite znatiželju, tako ćete s njom moći voditi otvorene i iskrene razgovore. Takve razgovore dijete treba voditi i s tatom.

"Najvažnija stvar je vrijeme koje provodite zajedno i održavanje otvorenosti u komunikaciji. Istraživanja pokazuju da zajednički obiteljski obroci smanjuju rizična ponašanja u adolescenciji, a nikad nije prerano početi", objasnila je dr. Rebecca Unger, pedijatrica u Dječjoj bolnici Lurie u Chicagu.

Možda vam se čini da je dijete još malo ili vam takvi razgovori nisu ugodni, ali odgovore koje ne dobije od vas, naći će negdje drugdje. Vi joj možete ponuditi činjenice, ali i pomoći da nauči obiteljske vrijednosti i stvara vlastite poglede na život.

Zora Subotić Možda te zanima... Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe Školarci

"Mnogi roditelji se osjećaju neugodno jer ne znaju gdje započeti, o čemu razgovarati i kako objasniti osjetljive teme. Roditeljima mogu nedostajati informacije, a možda su nesigurni oko toga koliko detaljno trebaju objašnjavati", dodala je Unger. 

Kako naučiti svoju kćer da se osjeća dobro u svom tijelu:

1. Svako tijelo ima drugačiji oblik i veličinu

Umjesto da razgovarate o njezinom fizičkom izgledu i težini, usredotočite se na zdravlje. Bit će dovoljno izložena kritikama i nerealističnim stavovima koji dolaze iz medija. Ako sve vi opsjednuti svojim tijelom ili njezinim, vaše dijete će to preuzeti i razviti istu opsesiju. Ohrabrite i podržite njezine pozitivne stavove i stvari koje nemaju veze s tijelom.

djevojčica, ogledalo, dijete Možda te zanima... Kako pomoći djetetu da zavoli svoje tijelo? Školarci

2. Budi aktivna i probaj nove stvari

To ne znači da trebate prisiljavati dijete da radi bilo što. Tijelo može raditi divne stvari: smijanje, sport, plesanje, razmišljanje, učenje i još mnogo toga. Umjesto razgovora o težini, ohrabrite je da bude aktivna i da vidi kako se osjeća u tome što radi. 

3. Brini o sebi

"Usvajanje zdravih prehrambenih navika, aktivnost i dovoljno sna. Ohrabrite svoju kćer da jede tri zdrava obroka i dva međuobroka dnevno, voće i povrće, te da ograniči unos šećera i slatkih napitaka", objašnjava dr. Unger. Osobna higijena i sigurnost su isto tako važni.

4. Naučiti kako tijelo radi

"Tijelo je prekrasno, ali isto tako pušta određene zvukove i ima mirise. Naučite vašu kćer o svim dijelovima tijela i kako rade; vagina, dojke i mokraćni mjehur. To će joj pomoći da se osjeća ugodno i samopouzdano u vlastitom tijelu. Možete pričati općenito, ali važno je koristiti točne riječi", objašnjava Missy Lavender, osnivačica i direktorica Ženske zdravstvene organizacije.

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

5. Promjene i pubertet

Pripremite kćer na promjene koje ju očekuju u pubertetu i objasnite što će se sve dogoditi. "Pomozite djevojčicama na odgovarajući način kako bi razumjele promjene u njihovim tijelima i mogle ići naprijed", kaže dr. Unger. "Ako razumiju promjene kroz koje prolaze njihova tijela, neće se osjećati neugodno i posramljeno", objašnjava Lavender.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Seks i seksualnost

Naučite svoju kćer da poštuje sebe i svoje tijelo, pričajte o seksu u kontekstu ljubavi i zdrave veze. "Djeca uče o seksu od samog početka, samo gledajući ljude oko sebe. Umjesto da se fokusirate na sam čin seksa, možete postaviti zdrave temelje za njezin dobar odnos prema svom tijelu i dijeljenje intime s nekim tko će je poštovati i voljeti kada odraste", kaže Lavender.

dječak djevojčica krevet Možda te zanima... Kako sam reagirala kad sam uhvatila kćer u igri mame i tate? Roditelji

7. Privatnost u životu i na Internetu

Dok poštujete privatnost svoje kćeri trebate biti svjesni što se događa s njom i u njezinom životu - fizički i društveno. U terminima koje razumije, naučite ju što znači odgovorno ponašanje na društvenim medijima: da su informacije i fotografije koje objavljuje o sebi dostupne bilo kome u bilo koje vrijeme. Pridružite joj se na društvenim mrežama, tako ćete znati s kime komunicira i što objavljuje, ograničite joj vrijeme pred ekranom.

8. Brini za sebe i zaštiti se

"Naučite svoju kćer kako može dobiti pomoć od odraslih ako se osjeća nesigurno i neugodno. Na primjer, treba znati kome i kako reći ako doživi zlostavljanje, treba znati da može reći "NE" kada je to potrebno", kaže dr. Unger.

9. Poštuj druge i budi dobra osoba

Vaše dijete se treba osjećati dobro u svome tijelu, ali i vidjeti unutarnju ljepotu i prihvati tuđu jedinstvenost. "U osnovi, pomozite svojoj kćeri da se prema drugima odnosi kao što se odnosi i prema sebi", kaže dr. Unger. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.