Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. ožujka 2021.

Tri snažne rečenice koje moraš govoriti svojoj kćeri barem jednom tjedno!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako odgojiti hrabru, samopouzdanu i neustrašivu djevojku, koja zna da je biti žena puno više od samog izgleda? Odgovore na to pitanje pročitaj u nastavku...

Svi želimo odgojiti kćer koja će biti samopouzdana, samouvjerena i ponosna na sebe - ali kako joj pomoći da stigne tamo, posebno u svijetu prepunom izazova? Dr. Elenna Yalow ponudila je odgovor upravo na to pitanje te sastavila kratak popis rečenica koje roditelji mogu izgovarati barem jednom tjedno svojim kćerima. Doktorica navodi da bi upravo putem ovakvih rečenica roditelji mogli ozbiljno utjecati na izgradnju stabilne, sretne i samopouzdane ličnosti.  

Možda te zanima... Posebna veza: Što sve kćeri nauče od svojih majki Vrtić

1. "Odlična si, bravo! Znam da si jako puno radila na ovome."

Zašto je ova rečenica korisna? Prema dr. Yalow, djevojčice posebno (ali i djeca općenito) imaju strah od neuspjeha. Ova fraza govori o priznavanju njihovih napora, truda i uloženog vremena, umjesto da se jednostavno pohvali samo uspjeh odnosno konačan rezultat. Doktorica smatra da će tako djeca imati više samopouzdanja, posebice u teškim životnim situacijama, a i tvrdi da će lakše prihvaćati izazove i iz njih učiti.

 To ne znači da ne biste trebali prepoznati postignuća i rezultate, već se radi o tome da pohvalu tj. priznanje ne bi trebali ograničiti samo na njihove uspjehe. "Hvaleći njihov trud i zalaganje, učite djecu da se više trude i spremno preuzimaju nove izazove, za koje su možda smatrali da ih ne mogu ostvariti",dodaje dr. Yalow. "Ako vaša kći dobiva samo pohvale zbog uspjeha, ona će raditi sve samo da bi dobila pohvale, umjesto da pronađe osobno zadovoljstvo u cjelokupnom procesu."

 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. "Volim te."

Zašto je ova rečenica važna? Činjenica je da roditelji vole svoju djecu, no ta se činjenica često uzima zdravo za gotovo. Izgovaranje ove dvije riječi naglas svojoj kćeri jedan je od najboljih načina da joj pomognete s vremenom izgraditi samopouzdanje. Ove dvije riječi imaju snažnu poruku koja djeci daje do znanja da ih podržavate, brinite i da se uvijek mogu osloniti na vas. Sigurnost i podrška ključni su za razvoj snažne i samouvjerene ličnosti, smatra dr. Yalow. 

3. "Izgledaš snažno."

Komentiranje izgleda prirodna je stvar, no roditelji bi trebali biti sigurni da pohvala nije uvijek povezana s izgledom. To ne znači da nikada ne možete reći: „Wow, izgledaš tako lijepo ili prekrasna ti je kosa", međutim važno je uspostaviti ravnotežu. Dr. Yalow smatra da kćeri moraš govoriti rečenice poput: „Izgledaš snažno“ ili „Izgledaš hrabro"“ ili „Izgledaš kao da možeš napraviti sve što zamisliš." Fraze poput ovih podsjećaju kćeri da je biti djevojčica puno više od izgleda!

Možda te zanima... 11 zanimljivih činjenica o kćerima Vrtić

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Express1111

    tražite li hitan zajam i kontaktirajte brzi zajam jer su uvijek tu da pomognu, upravo sam dobio svoje, evo ga sad zato objavljujem ovdje, a dobro je što imaju čak i podružnicu ovdje u Srbiji pa kontaktirajte njih na sljedeće načine E-adresa: Expressloan1212@gmail.com WhatsApp: +381 (61) 1972618 Nazovite: +1 (313) 306-0862 WhatsApp: +1 (313) 306-0862

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.