Roditelji Sretna mama 04. siječnja 2023.

Znanost objasnila zašto je veza mame i kćeri toliko snažna

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odnos s majkom, kao i druge važne veze u životu, najviše kreira naš život. Majka i kći - to je doista neraskidiva veza.

Sigurno si stotine puta čula izreku "Ista si svoja mater" možda si se time pronašla i uvrijeđena jer smatraš kako si pokupila neke negativne osobine, no ono što je sigurno - odnos s majkom jedan je od najdubljih emocionalnih odnosa koji ostvarimo u životu. Tako će mnoge žene priznati da je majka na njih najviše utjecala i da je uvelike odredila njihove životne odabire. Ništa čudno s obzirom na to da smo od rođenja usmjereni na majku. Tijekom odrastanja ona oblikuje naš identitet putem emocija, poruka i ponašanja, što definira naš odnos s drugima.

Možda te zanima... Posebna veza: Što sve kćeri nauče od svojih majki Vrtić

Odnosi majke i kćeri najjači su od svih veza roditelja i djeteta kada je riječ o uobičajenim načinima na koji njihov mozak obrađuje emocije, ističe studija objavljena u Journal of Neuroscience.

To je zato što, iako se veze između majki i sinova, oca i kćeri ili očeva i sinova mogu graditi na čvrstim temeljima ljubavi, one nisu uvijek toliko jakepogotovo kad uzimamo u obzir empatiju. Na temelju nalaza, za to je zaslužna kemija u mozgu.

Prema istraživanju iz 2016. godine na 35 obitelji, dio mozga koji regulira emocije sličniji je majkama i kćerima nego bilo koje drugo međugeneracijsko uparivanje.

To znači da će mama vjerojatnije razumjeti odakle dolaze vaše reakcije kad se suočite s problemom jer bi se mogla zamisliti na vašemu mjestu. Studija također ima potencijalno korisne implikacije kada je u pitanju naše razumijevanje stanja mentalnog zdravlja.

Fumiko Hoeft, izvanredni profesor psihijatrije sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, objasnio je da je ispitivani kortikolimbični sustav čvrsto povezan s depresijom. Zbog toga su iskustva mentalnog zdravlja majke dobri prediktori za kćerkine osjećaje.

Istraživanjem je utvrđeno da je veza između majki i kćeri i dalje jača od ostalih vrsta međugeneracijskih obiteljskih odnosa tijekom svih promjena u životu. Štoviše pokazalo se da majke i kćeri utječu jedna na drugu na različite načine od ostalih odnosa.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sad znamo da je riječ o složenim procesima na koje utječu i srce i mozak.

Nadalje, školska psihologinja Marija Roth kazala je kako i “Konflikt ne mora biti nešto loše, on može biti prilika za transformaciju odnosa. Majka i kći u okviru konflikta imaju priliku prilagoditi se jedna drugoj”.

Što potvrđuje kako je upravo odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko ‘začinjen’ zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti.

Dakle, koliko god vas kroz život živcirali savjeti vaše majke, te koliko god vam se činili besmislenima, kada postanete starije, a pogotovo kada postanete majke, primijetite da je ona zapravo bila u pravu.

Možda te zanima... 10 stvari koje želim da moja kći zapamti kad odraste Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.