Roditelji Sretna mama 01. kolovoza 2023.

Veza majke i kćeri snažnija je nego što smo mislili

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčino psihičko zdravlje može služiti kao prediktor za psihičko zdravlje kćeri, a s obzirom da postoje dobri ishodi za preventivno liječenje depresije, navedeno znanje o obiteljskoj povijesti može biti vrlo korisno

Ako je i tebi tvoja majka prva na listi brzog biranja poziva na mobitelu, znanost objašnjava razlog tome: odnos majke i kćeri najjača je od svih veza roditelja i djeteta, navodi studija objavljena u Journal of Neuroscience.

Prema studiji iz 2016. godine, na 35 obitelji, dio mozga koji regulira emocije sličniji je između majke i kćeri nego kod bilo kojeg drugog međugeneracijskoga para. Na temelju nalaza, za tako jaku poveznicu između majke i kćeri, važna je upravo kemija mozga, prenosi Motherly.

Veze majke i sina, oca i kćeri ili oca i sina mogu biti izgrađene na čvrstim temeljima ljubavi, no nisu toliko jako povezani kemijski, u dijelu mozga koji odrađuje emocije i empatiju. To znači da će mama vjerojatnije shvatiti tvoje stajalište kada se suočavaš s određenim problemom jer bi mogla zamisliti sebe u tvojim cipelama

Možda te zanima... 4 stvari koje dijete nasljeđuje od mame Roditelji

Studija također ima potencijalno korisne informacije kada je u pitanju naše razumijevanje stanja mentalnog zdravlja. Glavna autorica, Fumiko Hoeft, izvanredna profesorica psihijatrije na Sveučilištu u Kaliforniji, objasnila je da je ispitivani kortiko-limbički sustav snažno povezan s depresijom. Zbog toga, majčino psihičko zdravlje može služiti kao prediktor za psihičko zdravlje kćeri, a s obzirom da postoje dobri ishodi za preventivno liječenje depresije, navedeno znanje o obiteljskoj povijesti može biti vrlo korisno.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Budući da je navedena studija bila prva koja je koristila međugeneracijske magnetske rezonance za usporedbu moždanih struktura, Hoeft se nada da će daljnja istraživanja moći istražiti povezanost s drugim stanjima mentalnog zdravlja na načine koji bi mogli koristiti svim članovima obitelji. 

Iako je baza istraživanja bila mala, druge studije su istražile duboku povezanost između mama i kćeri. Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da mame favoriziraju kćeri, a tate favoriziraju sinove, zbog zajedničkog iskustva.

Druga studija utvrdila je da povezanost majki i kćeri ostaje jača od ostalih vrsta međugeneracijskih obiteljskih odnosa tijekom svih promjena u životu. 

Možda te zanima... Ženska podrška: 10 fotografija majki i kćeri na porodu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.