Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. siječnja 2023.

Posebna veza: Što sve kćeri nauče od svojih majki

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odrastanje u današnje vrijeme može biti brutalno, a društveni mediji otvaraju cijeli novi svijet lažnih vrijednosti, očekivanja i standarda koji nikada neće biti ispunjeni

Ako imaš više od jednog djeteta, znaš da svako dijete ima drugačije i jedinstvene potrebe. Ponukana drugačijim potrebama ženske i muške djece, majka, psihoterapeutkinja i blogerica Jaimee Troyer napisala je na svom blogu o roditeljstvu kako često čuje o 'posebnosti veze između očeva i kćeri'. No veza majki i kćeri također ima svoje lijepe strane i izazove, a kako kaže Troyer, neke će stvari djevojke ipak najbolje naučiti od svoje mame.

11 zanimljivih činjenica o kćerima

Evo što ona misli da svaka djevojka treba od svoje mame:

1. Da vjeruje u nju

Kćerima treba ulijevati samopouzdanje i važno je da se, pogotovo dok su mlade, osjećaju kao da mogu osvojiti cijeli svijet jer inače neće dovoljno vjerovati u sebe.

Što prije kćeri usadiš samopouzdanje i daš joj do znanja da ti u nju imaš povjerenja, to će prije ona naučiti vjerovati u sebe.

Možda te zanima... Pismo mojoj kćeri: Nadam se da nećeš biti poput mene Roditelji

2. Da joj potvrdi da njezina vrijednost dolazi iznutra

Odrastanje u današnje vrijeme može biti brutalno, a društveni mediji otvaraju cijeli novi svijet lažnih vrijednosti, očekivanja i standarda koji nikada neće biti ispunjeni. Tvoja kći mora znati da si ponosna na nju kao osobu, da je lijepa i da je tvoja ljubav doista bezuvjetna.

Vjerojatno će napraviti puno pogrešaka tijekom djetinjstva, no važno ju je naučiti da je bez obzira na to koliko griješi, itekako vrijedna ljubavi i opraštanja.

3. Da ju nauči kako da bude samosvjesna i da brine o sebi

To će je naučiti da bude zdrava, i mentalno i emocionalno - a način da joj oblikuješ samosvijest je da govoriš o svojim emocijama.

Možeš reći npr. "Danas sam pod stresom jer imam previše posla“ ili "Danas sam tužna jer...“ - po tome će i ona učiti kako izraziti svoje emocije na zdrav način i protumačiti zašto se osjeća dobro ili loše.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Da joj primjerom pokaže kako ​​sebe poštovati 

Možda nećeš to primijetiti, ali tvoja te kći promatra: kako se ponašaš, kako postupaš prema drugima i kako se odnosiš prema sebi. Ona po tebi mora vidjeti kako izgleda kad žena sebe poštuje i kad ima samopouzdanje - ako se tako osjećaš, to će sigurno primijetiti i usvojiti.

Možda te zanima... 10 stvari koje želim da moja kći zapamti kad odraste Vrtić

5. Da provodi vrijeme s njom

Vrijeme je dragocjeno i zato vodi kćer na zajedničke izlaske i što više vremena provodi s njom. Postavljaj joj pitanja, slušaj je i daj joj do znanja da je čuješ.

Provedi vrijeme podučavajući ju vještinama poput kuhanja, šivanja, čišćenja, pranja rublja itd. ... sve to može biti vrijeme da se vas dvije dublje povežete. S kćeri gradi tradicije koje su specifične za tebe i za nju - tradicije su sjajni načini za stvaranje sjećanja i slave stvari koje cijeniš.

6. Da joj da prostora za greške

Ovo je možda jedan od najizazovnijih zadataka jer niti jedna majka ne voli svoje dijete gledati kako hoda opasnim putem i kako griješi. Ipak, ne možemo kontrolirati život svoje kćeri i ne možemo ju spriječiti da griješi, niti bi trebali.

Trebamo ih naučiti da donose dobre odluke i žive odgovorno, a najbolje što možemo je biti tu za njih i podržati ih u svim usponima i padovima, i kad nisu 'savršene'.

Veza majke i kćeri snažnija je nego što smo mislili

7. Da o sebi govori pozitivno i da ju nauči da radi isto

Kad god tvoja kći kaže nešto negativno o sebi, natjeraj je da kaže i tri pozitivne stvari o sebi. To pomaže u prijelazu njezinog razmišljanja i pomaže ti da pojačaš važnost pozitivnog pričanja o sebi.

Kad kažemo nešto poput "Izgledam debelo u ovome" ili "Osjećam se ružno" ili "nitko me ne voli", učimo svoje kćeri da je to u redu, a nije.

majka mama kći kćer Možda te zanima... Naučite kćeri da misle svojom glavom Školarci

8. Da joj kaže da je u redu reći i "Ne"

Ovo je drugačije od toga da djetetu dopustiš neposluh ili nepoštivanje. Ako učimo naše kćeri da brinu o sebi, one trebaju naučiti reći "Ne" i znati da je njihovo "Ne" važno i da ono postavlja granice i razvija vještine za samozaštitu.

Ako osjeća da je roditelji ne poštuju, djevojka neće imati samopouzdanja da kaže "Ne" izvan kuće. Zato kćeri trebaju razviti i neovisnost, a najgore što možemo učiniti je da im ne pružimo tu slobodu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • may.up1990

    I want the world to know a great man that is well known as  Dr.   Zabaza   ,he has the perfect solution to relationship issues and marriage problems. The main reason why I went to  Dr.   Zabaza    was for solution on how i can get my husband back because in recent times I have read some testimonies on the internet which some people has written about Dr.   Zabaza   and I was so pleased and I decided to seek for assistance from him on his Email ( drzabazaspellhome@gmail.com  ) Which he did a perfect job by casting a spell on my husband which made him to come back to me and beg for forgiveness. I will no stop publishing his name on the net because of the good work he is doing. I will drop his contact for the usefulness of those that needs his help. His Email is  DRZABAZASPELLHOME@GMAIL.COM   You can contact him today and get your problem solved. Call/WhatsApp number: +1 (548) 457-0555 https://drogunzabazaspellherbalhome.wordpress.com ..

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.