Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. kolovoza 2021.

11 zanimljivih činjenica o kćerima

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše malene i pametne kćeri su posebne i sigurno uživate u njihovom društvu. Međutim, te malene princeze, više nego dječaci, znaju kako dobiti ono što žele

1. Voli ružičastu boju i princeze

Iako ste možda uložili dosta truda da je naučite o rodnoj ravnopravnosti, kupovali joj neutralne igračke, nemojte se iznenaditi ako ona razvije strast prema princezama, barbikama i ružičastoj boji. Koliko god se vi borili sa stereotipima, društvo u kombinaciji s marketingom imat će jak utjecaj na njezino odrastanje.

Zora Subotić Možda te zanima... Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe Školarci

2. Vrlo rano će posuditi vaše cipele i nakit

Vaša princeza bit će preslatka pretvarajući se da izlazi u vašim novogodišnjim cipelama. Uživajte u tim trenucima, jer uskoro će ih željeti stvarno posuditi.

3. Možda ćete biti malo ljubomorni na tatinu kćer

Iako možda ljubomora i nije vaš stil, iznenadit ćete se kad je budete osjetili, kad shvatite da niste jedino žensko u životu vašeg partnera. Cijenit ćete njihove igre, priče i duboku povezanost, ali ponekad vam neće biti ugodno što  ćete biti izostavljeni. I prvi put kad vaša kći potraži oslonac u ocu, kad je tužna ili povrijeđena, to će biti pomalo bolno saznanje za vas. Ali, zapamtite da je njezino srce prepuno ljubavi za sve. Vi također, imate vrijeme i aktivnosti koje dijelite s njom, koje će najvjerojatnije biti misteriozno za tatu.

kći tata otac roditelj Možda te zanima... Odgoj djevojčica budi tatinu žensku stranu Roditelji

4. Djevojčice ranije sazrijevaju od dječaka

Vaša kći možda već i trči, dok se sin vaše prijateljice istog uzrasta još bori s puzanjem. Prevrtanje, tapšanje, smijanje, poljupci, navikavanje na kahlicu, čitanje. Ne budite iznenađeni ako ona sve ovo savlada prije dječaka njezinog uzrasta.

5. Naviknite se na dramu

Prije nego što dobijete kćer, sigurno mislite da je nevjerojatno da se netko uzbuđuje toliko što ne uspijeva naći svoje japanke, što joj frizura nije onakva kakvu je zamislila ili zato što je pojela komad kruha za ručak. Ali ona stvarno želi svoje japanke! Na kraju, ona će se opustiti, ali u međuvremenu dišite duboko.

6. Spremite se na fazu "Ja nosim samo haljinice"

Negdje oko treće godine ona će već imati želje vezane za odijevanje, a to možda neće imati veze s tim je li odjeća čista ili prikladna. I tek što ste prilagodili njezinu garderobu zahtjevima koje ima, njezine želje će se promijeniti. Možda će željeti nositi izokrenutu odjeću, veću majicu. Što prije shvatite da sve to nije tako bitno, bit će lakše objema.

7. Ona će skupljati i čuvati sve

Gumice, ukosnice, latice cvijeća, kape, bočice, kutijice, spajalice, sve. Sve što može nagurati u džepove ponijet će sa sobom. Naviknite se da ćete pronalaziti ove stvari svugdje po kući.

majka mama kći kćer Možda te zanima... Naučite kćeri da misle svojom glavom Školarci

8. Prepirat ćete se oko njezine kose

Ono što se vama sviđa, za nju možda ne dolazi u obzir. Da, ona baš sad mora oprati kosu. Ne, ona ne izlazi takva iz kuće. Da, baš sad morate joj uvijati kosu, jer ona ne zna sama, još samo ovaj put. Svađe oko kose potrajat će onoliko koliko vi dozvolite, odnosno koliko vam bude trebalo da shvatite da je to samo kosa i predate se. S vremenom ona će shvatit da je čista i počešljana kosa ipak najbolja opcija.

9. Ona će biti mjerilo ljepote

Nikad ne biste to priznali na glas, ali vi mislite da je ona najljepše stvorenje ikada rođeno. Možda će vam i biti žao njezinih prijateljica, čija se lijepa lica ne mogu mjeriti s njezinim. Normalno je da se ovako osjećate, ali ne zaboravite joj reći koliko je pametna.

djevojčica - po čemu je moje dijete posebno Možda te zanima... Po čemu je moje dijete posebno? Roditelji

10. Zna kako dobiti što želi

Mame, koje imaju djecu oba spola tvrde da njihove princeze znaju kako dobiti ono što žele. I to samo izgledom. Je li tako? Definitivno. Ponekad im progledamo kroz prste zato što su tako neodoljive, a tate to najbolje znaju.

11. Bit će vam pomalo žao mama dječaka

Kada ste zajedno sa svojim prijateljicama koje imaju mušku djecu, možete se zapitati jesu li vam one pomalo zavidne. Bliske prijateljice će vam možda to i priznati. Uostalom vi s kćeri zajedno uređujete njezinu sobu, kupujete haljinice, lakirate nokte, dok su mame dječaka zauzete nogometom i razgovorima o superjunacima.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.