Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. ožujka 2021.

Kako djeci usaditi ljubav prema čitanju i zašto je to važno?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što možeš učiniti da tvoje dijete zavoli čitanje? Odgovore na to i mnoga druga pitanja o čitanju, saznaj u nastavku...

Čitanje i poticanje čitanja važno je u socijalnom, intelektualnom i emocionalnom razvoju djeteta. Postavljanje dobrih temelja u djetinjstvu je ono što mogu učiniti svi roditelji. Nagrađivani autor Brian Caswell, donosi mnoštvo praktičnih savjeta o tome što možemo učiniti kao roditelji da svojoj djeci usadimo ljubav prema čitanju.

mama, djeca, šuma Možda te zanima... Logopedinja: Djecu ne treba rano učiti čitati i pisati, ove vještine puno su važnije Vrtić

1. Rano upoznavanje s knjigama

Rano upoznavanje s knjigama presudan je prvi korak za učenje čitanja kasnije. Iako je peta godina idealno vrijeme za započinjanje formalnog pristupa čitanju, Brian ističe da je upoznavanje djece s knjigama kad su bebe važno za postavljanje temelja. Kada govorimo o uvođenju knjiga, ne postoji riječ "prerano". Ako djecu rano započneš upoznavati s knjigama, vrlo je vjerojatno da će već od najranije dobi dijete znati kako okretati stranice te kako su primjerice ilustracije i riječi povezane. 

2. Neka čitanje postane dijelom vaše svakodnevice

Kad je riječ o učenju bilo koje važne životne vještine, djeca je moraju iskusiti kao dio svoje svakodnevice. Brian objašnjava da djeca uče cjelovito, a za čitanje to znači integriranje čitateljskog iskustva u šire okruženje koje je djeci blisko i ugodno. "Velika pogreška koju ljudi čine u bilo kojoj vrsti pripreme djeteta za buduće učenje jest ta što roditelji imaju tendenciju povezivanja čitanja s učenjem", kaže Brian. "Djeca ne uče tako," zaključuje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Čitaj s djecom, a ne 'djeci'

Važna je razlika između čitanja ‘s’ našom djecom i čitanja ‘njima’. "Djecu možemo početi pripremati za cjeloživotno učenje od dana njihovog rođenja jednostavno čitajući s njima. A ja kažem "s djecom", jer postoji velika razlika između čitanja djetetu i čitanja s njim - što je zajednička aktivnost."

Ako pretvoriš vrijeme čitanja u aktivnost koju djeca vole, to će pozitivno utjecati na njihov osjećaj za čitanje. „U fazi pretpismenosti - a to je od prve do četvrte ili čak pete i šeste godine, cilj nam je da naša djeca zavole knjige. Kada djeca krenu u školu, dovoljno su upoznata s knjigama i čitanjem da, "kad se započne s učenjem slova i čitanjem, djeca vrlo brzo savladaju gradivo, jednostavno zato što im je čitanje prirodni dio života, a ovo je samo sljedeći korak", objašnjava Brian.

Možda te zanima... Potakni razvoj svog djeteta: 10 savjeta kako čitati djeci Školarci

4. Biraj zanimljive knjige

Nažalost, često su knjige koje djeca moraju čitati u školskom programu zastarjele ili jednostavno dosadne. Brian smatra da je odabir knjiga koje su djeci zanimljive važan dio učenja uživanja u čitanju.  Iako kao roditelji možda nemamo kontrolu nad svim nastavnim materijalima naše djece, kod kuće možemo odabrati uzbudljive, zanimljive knjige za svoju djecu o temama koja ih zanimaju. Brian ističe da za poticanje čitanja kod naše djece, knjige koje nudimo djeci moraju biti uzbudljive i privlačne tako da će djeca izabrati čitanje prije nekih drugih aktivnosti.

5. Zaboravi poučavanje: usredotoči se na dijeljenje

Kao roditelji možda ponekad zaboravljamo koliko je važno usaditi našoj djeci ljubav prema čitanju. Brian sugerira da će nas čitanje s našom djecom oplemeniti. "Pobrinite se da se tekst čita u ritmu s entuzijazmom i radošću", tvrdi on i dodaje: "Zaboravite pokušavati naučiti dijete čitati i jednostavno uživajte ​​u iskustvu dijeljenja knjiga."

Ako odabirete tekstove s puno rime, ritma i ponavljanja, djeca će početi lako predviđati sljedeću riječ, ponavljati fraze i vraćati se čitanju iznova i iznova jer žele bliskost i žele užitak i angažman. Tada čitanje dolazi prirodno ”, objašnjava Brian. Uostalom, kaže, "ne učimo djecu da govore. Razgovaramo s njima, a oni uče. "

Možda te zanima... 'Zašto svog petogodišnjeg sina ne želim učiti čitati?' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.