Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. srpnja 2022.

Pet Montessori roditeljskih navika koje treba prakticirati svaki dan

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prakticirati Montessori filozofiju kod kuće s djecom možda ponekad zvuči zastrašujuće. Naposljetku, nastavnici i odgojitelji prolaze posebnu obuku kada je ona u pitanju. No, postoje neke stvari koje možeš raditi kod kuće bez godina i godina učenja. Nekoliko njih čeka te u nastavku.

1. Poštuj svoje dijete kao osobu

Poštujemo starije, poštujemo svoje partnere, ali pomisao na poštivanje djece u početku djeluje pomalo čudno. Ali upravo to je još jedan razlog više da djeci iskažeš poštovanje u svakodnevnim interakcijama. Ona će se zbog toga osjećati  saslušanima, osjećat će se voljeno i naučit će kako poštivati druge kroz tvoj primjer.

Možda te zanima... Montessori odgojitelji: Zašto ne silimo djecu na dijeljenje? Vrtić

2. Njeguj slobodu i neovisnost svog djeteta

Kad je nekome jako stalo do djeteta ili člana obitelji, teško je gledati ih kako se muče – ljudski je da im se uskoči u pomoć! No, to nije uvijek korisno u djetetovom procesu učenja, njegovom samopouzdanju i njegovoj unutarnjoj motivaciji. Većina materijala u Montessori učionici dizajnirana je tako da djeci omogućuje neovisnu upotrebu, uključujući kuhinju i kupaonicu. Djeca vole činjenicu da imaju kontrolu i neovisnost nad osnovnim zadacima poput pranja ruku ili odlaska na toalet, prenosi Motherly.

3. Podari im slobodu - u granicama

Montessori concept - sloboda u granicama, znači dopustiti djetetu da vodi vlastite svakodnevne aktivnosti na temelju svojih interesa. Međutim, postavljanje ograničenja je važno jer pomažu djetetu da shvati što jest, a što nije prihvatljivo. Svaka aktivnost koja šteti sebi ili drugima bila bi primjer kada treba postaviti ograničenja. Na primjer, u parku prepusti djetetu da odluči kako bi se željelo igrati. Postavi neka ograničenja prije nego što krenete, kao što je recimo "nije u redu ili nije sigurno izlaziti izvan ograde na prometnicu."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Koristi ‘velike riječi’ čak i s malom djecom

Upotreba "velikih riječi" nije isključivo Montessori concept. Ova taktika svakodnevno se može primjenjivati kako u učionici, tako i kod kuće. Možda ne moraš koristiti riječi kao što su ‘pleonazam’, ali riječ poput enciklopedija, umjesto knjiga nešto je što će dijete vrlo brzo upamtiti. U tome će mu pomoći kontekstualni tragovi ili upiti namijenjeni tebi. U veoma kratkom vremenu tvoje će se dijete u svakodnevnom životu upravo zbog toga služiti bogatim vokabularom!

5. Uvijek promatraj svog mališana

Na kraju, jedan Montessori podsjetnik za mame i tate – odvojite vrijeme i promatrajte svoje dijete. U učionici odgajatelji provode puno vremena gledajući kako djeca komuniciraju s materijalima i stvarima u učionici, ali i jedni s drugima. Ove informacije daju nastavniku uvid u jedinstveni i zamršeni karakter svakog djeteta, pa će zasigurno pomoći i tebi da naučiš nešto više o njemu samom, nešto što možda ni dijete samo još ne zna o sebi!

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta Vrtić Djeca Možda te zanima... 8 stvarnih razloga zašto te tvoja djeca ne slušaju Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.