Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. siječnja 2023.

Uz ovih 6 savjeta tvoje dijete može postati pravi mali brbljavac

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj savjeta stručnjaka - pedijatrice, komunikologa i logopeda - koji ti mogu pomoći potaknuti mališana da više govori

Prve riječi javljaju se otprilike kad dijete napuni godinu dana. No, rana komunikacija kojom pomažeš djetetu, počinje već u trbuhu. Od 18. tjedna trudnoće u maternici može čuti zvukove, poput kucanja tvojeg srca, ali i tvojeg glasa. Dobro je već tada razgovarati sa svojom bebom, pjevati joj i svirati, ali i puštati glazbu. 

Razvoj govora najviše ovisi o roditeljima

"Kako će dijete razvijati svoje govorno-jezične sposobnosti te pravovremeno ostvariti komunikaciju s okolinom koja ga okružuje, ovisi o samoj okolini, odnosno u najranijem periodu, do godine dana života, ovisi najviše o roditeljima", kaže logopedica Sonja Oković.

Rana komunikacija predstavlja proces prije razvoja govora i sam razvoj govora pa sve do šeste godine djetetova života. "Za razvoj komunikacije je zaista važna kvaliteta povezanosti djeteta i majke prije svega, mogućnost koncentracije i pažnje te djetetova namjera za razmjenu informacija s okolinom", objašnjava psihologinja Miranda Novak.

Možda te zanima... Dijete kasni s razvojem govora? Savjeti kako mu možeš pomoći Vrtić

Nisu sva djeca ista

"Uobičajeno je da dijete u dobi od godine dana s razumijevanjem koristi jednu do pet riječi", kaže pedijatar Milivoj Jovančević dodajući da se nerijetko događa da dijete još u dobi od godinu i pol do dvije godine govori samo prvo slogove. 

Svako dijete je drugačije i nema zlatnog pravila do kada treba progovoriti. "Kod svakog djeteta u razvoju jezika i govora postoje velike individualne razlike", naglašava logopedica Oković. Ako je razvoj normalan, ne moraš brinuti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovdje je nekoliko savjeta stručnjaka - pedijatrice, komunikologa i logopeda - koji ti mogu pomoći potaknuti mališana da više govori:

1. Izgovaraj svoje riječi jasno

Nemoj se bojati koristiti što raznolikiji vokabular dok razgovaraš s djetetom - primjerice, imenuj što više dijelova tijela kada se kupate. Samo zapamti da uvijek trebaš izgovarati riječi jasno i izbjegavati duge i jako komplicirane rečenice. Naglasi ključne riječi u rečenici, poput psa u rečenici: "Pogledaj tamo, to je PAS!"

2. Pruži djetetu izbor

Kada nudiš djetetu nešto, pruži izbor. Primjerice: "Želiš li bananu ili jabuku za desert?" ili "Želiš li danas nositi žutu ili plavu majicu?" Ne samo da izlažeš dijete većem broju riječi i omogućuješ djetetu da ti odgovori već time vježbaš i djetetovu samostalnost.

3. Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj!

"Djetetov vokabular brzo će se povećati, ali pravilni izgovor ga vjerojatno neće pratiti", govori komunikolog, dr. Kenn Apel. Kada dijete, primjerice, kaže 'didi' umjesto 'auto', nasmiješi se i reci: "Da, idemo u auto." Naglasi pravilni izgovor u svojim odgovorima.

Čitanje jedne te iste priče za laku noć je također odlična navika koja potiče razvoj govora stoga budi strpljiva! “Djeca uče nove riječi slušajući jednu te istu priču iznova. Možda je vama dosadna, ali mališanima nije, oni uživaju u ponavljanju", objašnjava pedijatrica Carmen Ramos-Bonoan.

4. Čitaj, čitaj, čitaj!

Traži knjige različitih tema, pune novih riječi za koje tvoje dijete još ne zna. Za dvogodišnjake i trogodišnjake, pedijatrica preporučuje knjige s rimama, ritmom ili ponavljajućim tekstom koje dijete može naučiti napamet, knjige koje su smiješne, ali poučne, knjige o djeci, sa slikama i imenima različitih stvari.

knjiga čitanje Možda te zanima... Postoji dobar razlog zašto djeca vole kad im čitate iste priče Vrtić

5. Tretiraj djetetov govor kao razgovor

S dvije i tri godine, tvoje dijete vjerojatno govori tri do šest riječi u rečenici, odnosno slaže potpune, ali jednostavne rečenice, kao: "Mama pije vodu" ili "Pijetao ide kukuriku".

Komunikolog naglašava kako uvijek treba iskoristiti priliku za detaljniju razradu razgovora, bez obzira na jednostavnost razgovora. "Da, pijetlovi se tako glasaju. Oni jako vole kukurikati kada se probode ujutro." Također možeš pitati dijete pitanja koja počinju sa 'što', 'tko', 'gdje'. "Ta 'naprijed - nazad komunikacija' gradi vještine razumijevanja i pomaže djetetu naučiti kako se izmjenjivati u razgovoru."

6. Ugasi sve ekrane

Ako želiš potaknuti dijete da više govori, preuzmi inicijativu i razgovaraj s djetetom - a ekrane ugasi! "Kada dopuštamo djeci da koriste elektroničke uređaje u automobilu ili busu, propuštamo zaista dobru priliku za razgovor s djecom", govori logoped Anthony Koutsoftas i dodaje kako uvijek možemo s djecom razgovarati o onome što vidimo ispred sebe ili o našem danu i slično jer je izloženost jeziku jako bitna za razvoj govora kod djeteta. 

Možda te zanima... Znanstvenici: Bebe vole mamin glas, ali riječi uče od tate Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.