Beba Razvoj u 1. godini 12. lipnja 2020.

Kako korištenje umanjenica utječe na razvoj govora kod beba?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Naša otkrića sugeriraju da umanjenice i duplanja, koja su česta u bebinom vokabularu mogu olakšati ranu fazu razvoja govora'

Pričanje s bebom nije nikad dobilo poštovanje koje zaslužuje. Ako ti je ikada netko sugerirao da koristiš 'prave' riječi dok razgovaraš s bebom, sada je znanost na tvojoj strani. Kada roditelj bebi kaže umjesto vlaka 'ču-ču', to ne usporava bebin jezično-govorni razvoj već ga ubrzava. 

Studija sa sveučilišta u Edinburghu dokazuje da dok bebi govoriš psić umjesto pas i noć-noć umjesto laku noć zapravo pomaže bebi da brže nauči jezik.Istraživači su otkrili da bebe koje čuju puno umanjenica ili ponavljanja (poput ču-ču ili noć-noć), puno brže usvajaju nove riječi tijekom sljedećih 11 mjeseci.

mama, beba Možda te zanima... Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci Beba

"Naša otkrića sugeriraju da umanjenice i duplanja, koja su česta u bebinom vokabularu mogu olakšati ranu fazu razvoja govora", kaže glavni istraživač studije Mitsuhiko Ota sa Sveučilišta u Edinburghu.

Njegov tim proučavao je jezično-govorni razvoj kod 47 beba se engleskog govornog podučja i utvrdio je da kad mame i tate upotrebljavanju umanjenice i ponavljanja, vokabular im se puno brže razvija nego kod beba čiji su roditelji govorili jezikom odraslih. 

"Na prvi pogled, riječi za bebe predstavljaju prepreku učenju jezika. Uvođenje riječi koje već imaju očigledne leksičke ekvivalente (trbuh - tibica, trbuščić) znači dodavanje novih riječi u vokabular", govore istraživači. Tim je zaključio da "iako se riječi poput ču-ču čine suvišnim, mogu igrati važnu ulogu u poticanju razvoja vokabulara u cjelini"

Stoga, nastavi brbljati bebinim rječnikom.

mama beba razgovor Možda te zanima... Mimika i ton glasa važniji su od riječi koje govorimo djetetu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.