Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. kolovoza 2016.

Četiri savjeta kako pomoći mališanima da postanu brbljavci

dječak sin majka
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako dijete je drugačije i nema zlatnog pravila do kada treba progovoriti. Ako je razvoj normalan, ne morate brinuti. Pročitajte kako možete potaknuti govor svojih mališana

1. Uvijek razgovarajte sa svojim mališanima

Pričajte im dok mijenjate pelenu, za vrijeme ručka, kupanja ili igranje. Koristite svakodnevne aktivnosti kako bi im pomogli razviti govor. Pokažite na stvari i predmete koje vide i recite im što su i kako se zovu. Što više pričate i upoznajete ih s novim stvarima, zapamtit će više riječi. Riječi koje često čuju postat će dio njihovog vokabulara. 

Komunicirajte s bebom, to je temelj psihološkog razvoja

2. Učite ih kroz zabavu

Dok se igrate, ubacite radnje koje zahtijevaju govor. Na primjer, glumite da pričate na mobitel s bakom ili djedom, u čemu će sigurno uživati. Pjevajte pjesmice. Mijenjajte izraze lica s tonovima glasa, u igranju uvijek koristite riječi kao pratnju.

Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije?

3. Čitajte knjige skupa

Svaki dan im čitajte. Pokazujte slike i pitajte pitanja kako bi potaknuli razgovor: "Što je to? Je li to jabuka ili banana?" ili "Znaš li što je vještica rekla, ja sam zaboravio/la?" Pokušajte istu knjigu pročitati više puta. Iznenadit ćete se kako će brzo zapamtiti priču.

Ako mu čitate, dijete će biti uspješnije

4. Slušajte ih!

Slušanje djeteta je bitno tijekom faze jezičnog razvoja. Tako im pokazujete da imaju vašu pažnju dok pokušavaju pričati ili pjevati, makar niste razumjeli niti jednu riječ. To će ih naučiti kako je slušanje važno, što će im pomoći u govoru. 

Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.