Roditelji Tatina zona 12. prosinca 2017.

Bruno Šimleša: Besmisleno je kad roditelji svoju djecu optužuju da su neodgojena

Foto: Robert Anic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznati tata objavio je status na Facebooku u kojem objašnjava koliko su roditelji odgovorni za odgoj svoje djece te zašto stalno trebaju učiti i učiti

Poznati 38-godišnji sociolog i pisac Bruno Šimleša često u javnosti i na društvenim mrežama objavljuje komentare o stanju u našem društvu, ali i o roditeljstvu. U svojim tekstovima osvrće se i na odgoj svoje sedmogodišnje kćeri i opisuje koji problemi "muče" njega kao tatu. Na svom Facebook profilu objavio je zanimljiv post o tome koliko se roditelji čude kada su njihova djeca neodgojena. "Nema ništa besmislenije nego kada roditelji optužuju svoju djecu da su neodgojena!? Kao da su se ona nekim čudom trebala sama odgojiti", kaže autor hitova poput "Škole života" i "Ljubavologije".

Možda te zanima... 'Smeta me što se smatra da je roditeljstvo ženski posao' Roditelji

Bruno razumije koliko je teško zdravo odgajati djecu, ali naglašava da roditelji trebaju uvijek učiti i napredovati te da bez toga ništa ne ide. "Naša je odgovornost smisliti neke nove načine prenošenja znanja ako stari nisu bili uspješni. I zato nema smisla gubiti vrijeme i energiju na okrivljavanje djece. Mudrije je tu istu energiju iskoristiti da nešto naučite!!!", na kraju zaključuje. 

Možda te zanima... Ne razumijem roditelje koji vide, a ne reagiraju! Roditelji

 

Pročitajte u cijelosti njegov tekst: "Nema ništa besmislenije nego kada roditelji optužuju svoju djecu da su neodgojena!?
Kao da su se ona nekim čudom trebala sama odgojiti.

I razumijem da je teško zdravo odgojiti djecu. Zna biti prokleto teško. Ali to nam je zadaća, i ako joj nismo dorasli, razumno je potražiti pomoć i učiti, učiti i učiti. Jedino što sigurno neće pomoći jest okrivljavanje djece što se ponašaju onako kako smo ih odgojili, ili još preciznije, kako ih nismo odgojili!

Svašta znam o psihi pa i o razvoju dječje psihe i mnogo vremena poklanjam ulozi tate i hrpu toga sam se odrekao da bih bio otac kakav je potreban mojoj kćeri. No unatoč svemu tome, i dalje non-stop učim kako biti što sposobniji, mudriji i ljubavniji tata. I sigurno će biti još punooo učenja. No prihvaćam da je to normalan dio roditeljstva - stalno učenje i napredovanje. Ne ide bez toga.

A kada nešto pođe po krivu, ne pada mi napamet nju optuživati. Umjesto toga, razmišljam što mogu još bolje napraviti da se tako nešto ne ponovi. Pa nije ona kriva što se ponaša onako kako smo je naučili! Naša je odgovornost smisliti neke nove načine prenošenja znanja ako stari nisu bili uspješni. 

I zato nema smisla gubiti vrijeme i energiju na okrivljavanje djece. Mudrije je tu istu energiju iskoristiti da nešto naučite!!!"

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.