Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. travnja 2020.

Prestani tražiti izgovore i pošalji djecu ranije na spavanje

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poremećaj spavanja čest je među djecom koja imaju anksioznost, depresiju i razne druge dijagnoze. Djeca su danas prenatrpana, pod stresom i spavaju manje nego što bi trebala... Pročitaj koliko bi djeca trebal spavati i što se događa zbog nedostatka sna

"Kada procjenjujem novog klijenta zbog anksioznosti, uvijek započinjem s pitanjem roditelja djeteta o navikama spavanja. Bez greške, rečeno mi je da spavanje zaista nije problem. Nema noćnih mora. Nema problema sa uspavljivanjem. Nema problema sa spavanjem. Osim povremenog odbijanja odlaska u krevet ili traženja još 10 minuta, spavanje se rijetko kad prepoznaje kao problem", piše Katie Hurley, psihoterapeutica za djecu i adolescente. 

Sve dok roditelj ne napusti sobu. Tada djeca svih dobnih skupina zaista pričaju o svom spavanju i o snu: "Obično mi treba sat vremena da zaspim. Puno se probudim. Trebam puno svjetla, ali moji roditelji ne žele upaliti svjetla, pa moram čekati da odu u krevet da upale svjetla. Imam puno noćnih mora. Brinem se noću".

Možda te zanima... Nepravilan raspored spavanja ima ogroman utjecaj na ponašanje i razvoj djeteta Vrtić

Poremećaj spavanja čest je među djecom koja imaju anksioznost, depresiju i razne druge dijagnoze. Čest je i među djecom koja nisu na terapiji. Djeca su danas prenatrpana, pod stresom i spavaju manje nego što bi trebala. Oni su, u stvari, neispavani.

Stručnjaci se slažu da djeci treba više sna

"Više od trećine američke populacije ne spava dovoljno, a za djecu koja su u kritičnim godinama ranog razvoja spavanje je još važnije", rekao je dr. Nathaniel Watson, bivši predsjednik Američke akademije medicine spavanja. "Osiguravanje dovoljno vremena za san jedan je od najboljih načina za promicanje zdravog načina života djeteta."

Nove smjernice spavanja koje je razvila Američka akademija za medicinu spavanja podržane su od strane Američke akademije za pedijatriju i odnose se na i tinejdžere i one male.

Evo koliko sna treba tvojem djetetu na temelju dobi:

Dojenčad (4-12 mjeseci): 12-16 sati sna, uključujući i drijemanje
Dijete (1-2 godine): 11-14 sati sna, uključujući i drijemanje
Predškolci (3-5 godina): 10-13 sati, uključujući drijemanje
Školska dob (6-12 godina): 9-12 sati
Tinejdžeri (13-18 godina): 8-12 sati

Misliš da mogu nadoknaditi izgubljeni san vikendom i odmorima? Pogrešno. Dosljednost je neophodna; samo nekoliko izgubljenih sati može dovesti do gubitka sna.

beba spava Možda te zanima... Koliko sati sna treba dijete od rođenja do četiri godine? Beba

Što se događa kad djeca ne spavaju?

Djeca koja nemaju dovoljno sati sna izložena su riziku zbog velikog broja fizičkih i emocionalnih problema:

  • Česte ozljede
  • Nepažnja
  • Promjene raspoloženja
  • Loši školski rezultati
  • Gojaznost
  • Dijabetes
  • Hipertenzija
  • Dijabetes
  • Depresija
  • Anksioznost
  • Suicidalne misli

Da, dobro si pročitala, uskraćivanje sna kod tinejdžera povezano je s povećanim rizikom od depresije i razmišljanja o samoubojstvu. U studiji na gotovo 16 000 tinejdžera, istraživači sa Sveučilišta Columbia otkrili su da adolescenti s vremenom spavanja od ponoći ili kasnije imaju 24% veću vjerojatnost da će patiti od depresije i 20% da će razmišljati o samoubojstvu.

Spavanje je, kako se ispostavilo, ključno za zdravlje i dobrobit naše djece.

Možda te zanima... Zašto sva djeca trebaju ići rano na spavanje i koliko je to rano? Vrtić

Koje su prednosti sna?

Nisu sve vijesti loše kad je u pitanju spavanje. Kad djeca dosljedno spavaju po godinama, uživaju u povećanom rasponu pažnje, boljem ponašanju, boljim vezama, poboljšanoj emocionalnoj regulaciji, poboljšanom učenju i pamćenju, boljoj ukupnoj kvaliteti života i povećanoj sreći.

"Roditelji mi često kažu da se osjećaju bespomoćno kad se njihova djeca bore sa snom. Stalno mi postavljaju isto pitanje: "Kako im mogu pomoći?" Moj odgovor uvijek počinje s ovim: Učite dijete kako spava".

Djeca se bore sa snom iz različitih razloga, a potrebno je strpljenje kako bi se pomoglo djeci da prođu kroz probleme sa spavanjem. To je vrijedno toga, jer kad se nauče nositi s vlastitim problemima sa spavanjem i ulove dovoljno sati sna, osjete manje simptoma tjeskobe i stresa - a to vodi boljem snu.

Možda te zanima... Tablica spavanja: Koliko sna dijete treba i kako prepoznati znakove da ne spava dovoljno Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.