Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. studenoga 2019.

5 znakova da je dijete spremno za jedno spavanje preko dana

Foto: Thinkstock ;Mama pokazala kako u sekundi smiruje uplakano dijete!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bi prepoznala je li pravo vrijeme za ubaciti rutinu spavanja jednom preko dana i kod svoga djeteta u nastavku teksta donosimo ti 5 znakova koji će ti reći da je možda vrijeme da to učiniš.

"Dobni raspon u kojem djeca počnu spavati samo jednom preko dana obično je između 12 i 18 mjeseci, ali najčešće to bude između 14 i 16 mjeseci starosti", rekla je Jill Spivack, dječja psihoterapeutkinja za PopSugar.

Kako bi ti prepoznala da li je pravo vrijeme za ubaciti rutinu spavanja jednom preko dana i kod svoga djeteta u nastavku teksta donosimo ti 5 znakova koji će ti reći da je možda vrijeme da to učiniš.

Ako dijete počne odbijati spavati u autu ili u kolicima

Roditelji često razmišljaju i hvale kako vožnja automobilom ili kolicima uspava njihovog mališana. No, ako su djeca spremna da započnu s novim režimom spavanja jednom preko dana, vožnja automobilom i u kolicima ne budu ti pomogla da ih uspavaš po drugi puta. Ako oni odbijaju drugo spavanje preko dana, probaj ga izbaciti na nekoliko dana, pa ćeš vidjeti rezultate.

Možda te zanima... Uspavljivanje bebe u autu: Znanstvenici izračunali koliko kilometara godišnje roditelji pređu Beba

Ako djetetu treba predugo vremena da zaspi

Ako tvoje dijete ima 12 mjeseci ili je starije te mu konstantno treba sve više i više vremena da zaspi možda je vrijeme da se prestaneš "boriti s vjetrenjačama", kaže Rebecca Michi, dječja konzultantica za san.

Novo postignuće ponekad zaokupi djetetovu pažnju

U fenomenu koji Spivack naziva "dobitak na baby lutriji" događa se da dijete primijeti novo postignuće, neku novu stvar koju može napraviti ili novu spoznaju nečega koja preokupira njegovu pažnju te je zbog silnoga uzbuđenja djetetu nemoguće zaspati. Upravo se spomenuti fenomen također događa oko vremena kada dijete navrši 12 mjeseci te ga nemoj zamijeniti s odbijanjem spavanja. Pričekaj neko vrijeme i možda će dijete biti spremno za drugo spavanje u danu kada zaboravi na novo postignuće.

Nemoj da te zavara to što dijete ne izgleda umorno

Ponekad roditelji dođu do brzog zaključka da dijete nije umorno samo zato što ne izgleda tako. Spivak upozorava da ne radiš tu grešku. "Tvoje dijete možda ne izgleda umorno, no to nije znak da je dijete spremno ostati budnim i imati samo jedno spavanje u danu."

Možda te zanima... Sve tajne popodnevnog sna od rođenja do vrtićke dobi Beba

Učini prijelaz na jedno spavanje po danu što bezbolnijim

Prelazak na spavanje jednom u danu je neizbježno. "Kako djeca rastu, potrebno im je sve manje sna po danu", kaže Michi. "Ako misliš da je tvoje dijete spremno prebaciti se na jedno spavanje, evo izvrsnog načina kako da to napraviš: postepeno jutarnju rutinu odgađaj sve dok ona ne dođe do popodnevnih sati i ne postane samo jedno spavanje u danu", savjetovala je. "Svaka dva ili tri dana promijeni termin spavanja sve dok ne dođeš do termina poslije ručka."

Možda te zanima... Popodnevni san: Što učiniti kad dijete treba, a ne želi spavati? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.