Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. srpnja 2022.

Nepravilan raspored spavanja ima ogroman utjecaj na ponašanje i razvoj djeteta

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon brojnih borbi oko spavanja, mnogi roditelji požele jednostavno pustiti djecu da zaspu kad god žele, ali postoje ogromne prednost dosljedne rutine za spavanje i veliki nedostaci ako djeca spavaju kad god požele

Motherly prenosi da je studija provedena u Velikoj Britaniji proučavala navike spavanja više od 10 tisuća djece u dobi od 3 do 7 godina i utvrdila da djeca s nepravilnim rasporedom spavanja imaju više poteškoća u ponašanju od onih s rutinom za spavanje. 

Studija je objavljena 2013. godine u časopisu Pediatrics i otkrila je da je oko 20% roditelja izjavilo da njihov trogodišnjak nema raspored spavanja. Istraživači su otkrili da su djeca koja nemaju raspored spavanja nesretnija i bezobraznija. Ti su rezultati dobiveni ne samo od roditelja nego i od učitelja djece koja su sudjelovala u istraživanju. Yvonne Kelly, glavna istraživačica studije, ističe da je odlazak djece u krevet jedne večeri u 8 sati, a druge u 10 sati navečer rezultira svojevrsnim "jet lagom", čak i ako dobivaju isti broj sati. 

Možda te zanima... Tablica spavanja: Koliko sna dijete treba i kako prepoznati znakove da ne spava dovoljno Vrtić

"Bez ikakvog odlaska u avion, djetetovi tjelesni sustavi se miješaju kroz različite vremenske zone, a njihovi cirkadijalni ritmovi i hormonski sustavi to osjete", objasnila je Kelly u članku za The Conversation. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

U tom članku objašnjava da je njezin tim "pronašao i važnu vijest: te negativne posljedice na ponašanje su reverzibilne." Kada su djeca u studiji prešla s neredovitog spavanja na rutinu za spavanje, bilo je mjerljivih poboljšanja u njihovom ponašanju. "To pokazuje da nikada nije kasno pomoći djeci da se vrate na pozitivan put, a mala promjena mogla bi napraviti veliku razliku", objašnjava ona. 

 

Tablica spavanja prema dobi: 

  • 0 - 3 mjeseci -  od 15 do 17 sati 
  • 4 - 11 mjeseci - od 9 do 12 sati + 1,5 - 3 sata tijekom dana
  • 1 - 3 godine - od 9 od 11 sati + 1 - 2.5 sata tijekom dana
  • djeca starija od 4 godine - od 10 do 13 sati 
  • odrasli - od 7 do 9 sati 

U pratećoj studiji objavljenoj 2017. godini, istraživači su otkrili da nepravilan raspored spavanja ne utječe samo na ponašanje, već izlaže djecu riziku od pretilosti, niskog samopoštovanja te utječe na njihove matematičke rezultate. S druge strane, pravilan raspored spavanje može utjecati na razvoj, zdravlje i ponašanje djeteta. 

Zato sljedeći put kad si u iskušenju da popustiš djetetu oko spavanja, sjeti se da ga time štitiš i brineš o njemu. 

Možda te zanima... Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.