Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. studenoga 2017.

Najdraža igračka ili dekica olakšava odrastanje

dječak spava s medvjedićem
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prijelazni objekt je normalan razvojni fenomen rane dječje dobi koji olakšava djetetovo odvajanje od majke. Potreba za tim predmetom posebno je izražena pred kraj prve godine života kada se dijete počinje odvajati od majke, upoznaje svijet oko sebe, istražuje te dodiruje predmete oko sebe

Proučavanjem dojenčadi i mlađe djece, engleski pedijatar i psihoanalitičar D.W. Winnicott objasnio je 1951. godine tzv. prijelazni objekt i odredio njegovu važnost u razvoju djeteta. Od rođenja novorođenče stimulira usne tako da upotrebljava svoje ručice, prstiće ili palac te tako zadovoljava svoje porive i doživljava olakšanje povezivanjem jednog od navedenih dijelova tijela s usnama.

Već nekoliko mjeseci kasnije djeca veći interes počinju pokazivati prema igračkama pa roditelji često koriste različite lutke i zvečke kako bi uveselili svoje dijete. Winnicot je pojam prijelaznog objekta objasnio kao normalni razvojni fenomen rane dječje dobi koji olakšava djetetovo odvajanje od majke, te putem njega objašnjava povezanost između sisanja palca i igre s igračkom, odnosno odnos između oralnog zadovoljenja i prvog odnosa prema osobama u okolini.

Smanjuje razinu stresa

Prijelazni objekt je bebin prvi predmet koji posjeduje, a posebno je izražena potreba za tim predmetom pred kraj prve godine života kada se dijete polako osamostaljuje i počinje odvajati od majke, upoznaje svijet oko sebe, istražuje te dodiruje predmete oko sebe. Vjerojatno ćete primijetiti da dijete ima takvu važnu stvar do dobi od 18 mjeseci. To može biti dekica, lutka ili komadić plahte, nešto što dijete može držati, grliti i maziti.

Možda te zanima... Vodič kroz sve faze dječjeg straha od odvajanja Vrtić

Često to nije nekakav skupi predmet ili skupa igračka, ali je djetetu od velikog značaja. Prijelazni objekt je predmet koji dijete mirisom, mekoćom i toplinom podsjeća na majku te ima funkciju da ju nadomjesti kad je nema. Uz pomoć takvog predmeta dijete može izdržati dulju odvojenost od majke, a sam predmet smanjuje razinu stresa koju uzrokuje odvajanje od majke.

Potreban je kad se dijete osjeća uznemireno kako bi ga umirilo, a osobito ga voli imati u blizini prilikom uspavljivanja. Poželjno je da prijelazni objekt dijete ima uza se u prvim danima vrtića, prilikom hospitalizacije i sličnih situacija s obzirom na to da su to jako stresni događaji koji često predstavljaju jedno od prvih dugotrajnijih odvajanja od majke. Prijelazni objekt nema uvijek jednak značaj u djetetovu životu, nego postepeno gubi važnost tijekom djetetova života

Pročitajte što se još u razvoju vašeg djeteta događa u dobi od 18 mjeseci!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • slatkica2

    Plišana patkica!!!! to je naš zaštitni znak! Bilo kuda,patkica svuda! Sada već možemo bez nje do parkića,trgovine..ali za utjehu i spavanje patkica je još uvijek najbolji lijek!

  • kukukaka

    Moj dječak ima dekicu koju obožava, zagrli ju rukicama kad ide spavati i preko dana se igra s njom. Nije da baš ne može zaspati bez nje, ali jako ju voli, tako da bolje da je kraj njega.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.