Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. kolovoza 2018.

Kako pomoći djetetu kod velikih promjena u životu?

Tužno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Smrt u obitelji, polazak u vrtić ili promjena mjesta stanovanja osjetljive su promjene u djetetovom životu za koje roditelj treba pripremiti dijete i pomoći mu kad se dogode

1. Promjena mjesta stanovanja

Ako je stan/kuća u kojem živite jedini dom za koji vaše dijete zna, onda će preseljenje za njega biti prilično traumatično iskustvo. Još će biti teže ako ono podrazumijeva i promjenu grada, navikavanje na novo igralište ispred zgrade i nove prijatelje.

djevojčica Možda te zanima... Moja djevojčica nije prihvaćena u društvu Školarci

Unaprijed pripremite dijete za veliki događaj tako što ćete ga odvesti nekoliko puta u novi stan objašnjavajući mu da će tu biti njegova nova kuća. Prošećite novim krajem, obiđite dječja igrališta, park, popijte sok u nekom lokalnom kafiću. Prvo opremite njegovu sobu i dopustite mu da sudjeluje u dekoraciji - primjerice, neka izabere stolnu lampu, prekrivač za krevet ili podnu prostirku.

Kada je pravo vrijeme da dijete dobije svoju sobu?

2. Polazak u vrtić

Prije ili kasnije, svako dijete se mora upoznati sa "školskim" režimom. Za neke on počinje tek u četvrtoj ili petoj godini života, ali većina djece (oko 90 posto) krene u vrtiću dobi od dvije ili tri godine. Ukoliko se vaš mališan nikada ranije nije odvajao od vas, cjelodnevni boravak u vrtiću u potpuno nepoznatom okruženju može mu biti stresno iskustvo. Zato je potrebno pravovremeno ga pripremiti za veliki događaj.

Možda te zanima... Što kad se kod djeteta javi odgođena reakcija u prilagodbi na vrtić? Vrtić

Pismo tete iz vrtića nakon mjesec dana adaptacije

  • Kada donesete odluku o polasku djeteta u vrtić, počnite mu pričati o tome (ali ne previše i prečesto). Također, nekoliko puta zajedno posjetite vrtić i provedite u njemu sat ili dva (naravno, o tome se prethodno dogovorite s odgajateljicom).
  • Kada osvane veliki dan, "stavite" osmijeh na lice i budite čvrsti. Djeca su pravi mali emotivni "spužve", te će odmah upiti vašu nervozu, strah ili tugu. Budite veseli, poljubite dijete na rastanku i ne zadržavajte se predugo u vrtiću.
  • Vjerojatno će zaplakati kada mu se izgubite iz vida, ali to ne znači da će cijeli dan provesti u suzama. Nemojte se ustručavati nazvati vrtić već pola sata nakon što ste ostavili dijete. To je prirodna reakcija svakog roditelja i tete će to razumjeti.

Kći treba u školu, a ne želi se odvojiti od mene

3. Smrt bliske osobe

Mališani mlađi od pet godina teško mogu shvatiti pojam smrti - da jedne osobe više nema. Ipak, najbolje je da budete iskreni s djetetom i kažete mu što se dogodilo, kao i podijeliti tugu s njim. Kućni ljubimci su, vjerojatno, najbolja "nastavna sredstva" u savladavanju lekcije o smrti. Psiholozi kažu da se djeca najčešće prvi put susreću s iskustvom nepovratnog gubitka poslije smrti kućnog ljubimca. Zato nije loša ideja namjerno kupiti neku životinjicu kratkog životnog vijeka, kao što je hrčak, koja će pomoći vašem djetetu naučiti voljeti, njegovati, tugovati i prihvatiti činjenicu da je smrt neizbježan dio života. Kada ugine kućni ljubimac, "sahranite" ga u dvorištu kuće ili u blizini zgrade u kojoj živite. Ova "ceremonija" pomoći će djetetu shvatiti i prihvatiti ono što se dogodilo.

Video: Kako razgovarati s djetetom kada netko umre?

Razumljivo, smrt člana obitelji mnogo je veći gubitak i dijete će ga mnogo teže podnijeti. Ukoliko se radi o osobi iz užeg kruga obitelji, vaša tuga utjecat će i na dijete. Najvažnije je da budete iskreni i ne koristiti eufemizme poput "baka/djed spavaju" ili "baka je gore na nebu i čuvaju je anđeli". Umjesto toga, koristite riječ "smrt" i objasnite djetetu jednostavnim riječima da kada netko umre zači da se nikada više neće vratiti.

groblje Možda te zanima... Kako s djecom razgovarati o smrti? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.