Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. siječnja 2019.

Po karakteru djeca se dijele na maslačke i orhideje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina djece spada pod maslačke što znači da će, kao biljka, uspijevati gotovo 'gdje god ih posadite'. Postoje i drugi koji, kao orhideje lako počinju venuti ako nemaju dovoljno pažnje, ljubavi i podrške

Profesor pedijatrije i psihijatrije na Kalifornijskom sveučilištu dr. Thomas Boyce je nedavno predstavio podjelu djece: prema njemu većinu djece čine maslačci, a svako peto dijete je rjeđa orhideja. Je li neko dijete maslačak ili orhideja prema Boyceu odlučuje njegov doživljaj društva i ponašanje u istom. 

Većinu je djece svrstao pod maslačke jer se, kako kaže, 'dobro nose s izazovima, te imaju sposobnosti s kojima će se uspjeti izboriti za ono što žele u skoro svakom okruženju, obiteljskom i školskom'.

djeca Možda te zanima... Starije, srednje ili najmlađe dijete? O tome će ovisiti karakter djeteta Vrtić

Dijametralno suprotno od njih su djeca orhideje koja u dječjoj populaciji čine jednu petinu. Oni su izrazito osjetljivi na okolinu, može se reći i da su hipersenzibilni te imaju veće tendencije da nekad u životu obole od neke psihičke ili mentalne bolesti odnosno poremećaja. Obično su sramežljivi, često su i tužni ili zamišljeni te nisu niti malo imuni na tuđe postupke koji im često uzrokuju stres.

U Boyceovoj knjizi 'Orhideje i maslačci' koja izlazi krajem siječnja, ovaj autor predavač i doktor psihologije i pedijatrije donosi niz savjeta za roditelje, te objašnjava koje metode odgoja će naići na plodno tlo kod jedne, a koje kod druge vrste djece. A vidljiv je i njegov stav da se te dvije 'vrste' treba i odgajati na drugačije načine. 

Možda te zanima... Što senzibilni dječaci trebaju od svojih mama? Vrtić

"Većina djece spada pod maslačke što znači da će, kao biljka, uspijevati gotovo 'gdje god ih posadite'", rekao je Boyce i dodao: "Postoje i drugi koji, kao orhideje lako počinju venuti ako nemaju dovoljno pažnje, ljubavi i podrške. A ponekad, također kao orhideje, ako naiđu na onoga tko ih razumije, postaju svjesni svoje rijetke ljepote."

Ovom je temom dr. Boyce, kako je sam ispričao, postao zaokupljen nakon odrastanja sa sestrom Mary koja se kasnije jako mučila normalno funkcionirati u 'svijetu odraslih', pa se na kraju ubila u 52. godini života. Iako je njegovo djetinjstvo prolazilo slično kao sestrino, a oboje su bili pametna djeca rođena i odrasla u srednjoj klasi u Kaliforniji, njegov je odrasli život do sada bio više nego uspješan dok je ona, kako je sam ispričao, ubrzo nakon tinejdžerskih godina 'zapala u psihozu i očaj'.

Možda te zanima... Kako pomoći hipersenzibilnom djetetu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.