Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 20. veljače 2018.

Prvorođena djeca su pametnija od svoje braće i sestara?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste srednje ili najmlađe dijete, ovo istraživanje vam se neće svidjeti. Naime, istraživači su navodno otkrili kako su prvorođena djeca inteligentnija od svoje mlađe braće i sestara

Nedavno istraživanje provedeno je na Sveučilištu u Edinburghu i na Sveučilištu u Sidneyu, a njime su pokazali da prvorođena djeca već u prvoj godini imaju bolje kognitivne vještine, kao i veći kvocijent inteligencije za razliku od svoje mlađe braće i sestara, iako je on veći samo za jedan posto. 

obitelj Možda te zanima... Redoslijed rođenja u obitelji otkriva osobnost djeteta Vrtić

Istraživači smatraju kako nekoliko čimbenika utječe na to da su starija djeca pametnija od mlađe i nemaju veze s genetikom, nego s roditeljima i njihovim angažmanom, odnosno razlog tome mogla bi biti veća mentalna stimulacija koju najstarija djeca primaju od svojih roditelja. Iako je otkriveno kako roditelji pružaju istu razinu emocionalne podrške svoj djeci, istraživači tvrde kako su prvorođena djeca inteligentnija jer im roditelji na početku pružaju svoju nepodijeljenu pažnju, zajedno sa zadacima koji potiču kognitivne vještine. 

obitelj, troje djece | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jesu li roditelji 'slabiji' na prvorođenu djecu?

"Roditelji se prvorođenom djetetu puno više posvećuju i to je prirodno, dok su kod drugog ili trećeg djeteta puno opušteniji", objašnjava dr. Ana Nuevo-Chiquero sa Sveučilišta u Edinburghu.

Možda te zanima... Istraživanje potvrđuje da je drugo dijete 'najteže'? Vrtić

Istraživanje je provedeno na gotovo 5000 djece koja su promatrana prije rođenja pa sve do 14. godine te su u obzir uzeti faktori poput obiteljske pozadine i ekonomskih uvjeta, a najstarija djeca imala su puno bolje rezultate u svim provedenim testovima.

"Naši rezultati upućuju na činjenicu da su promjene u ponašanju roditelja prihvatljivo objašnjenje promatranih razlika u redoslijedu rođenja djece", dodala je dr. Nuevo-Chiquero.

sestre Možda te zanima... Isti roditelji, isti odgoj, a potpuno različita djeca Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.