Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. srpnja 2018.

Efekt starije sestre: Kako utječe na karakter djeteta?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psiholozi potvrđuju da bez obzira koliko braća i sestre postanu bliski, novi član obitelji ipak je šok za starije dijete, što pokazuju mnoge neočekivane promjene u ponašanju starije djece

Autori knjige "The Eldest Daughter Effect: How First Born Women" Lisette Schuitemaker i Wies Enthoven puno vremena proveli su proučavajući odnose i "efekt najstarije kćeri". Portal Motherly predstavio je njihov rad o najstarijim kćerima i kako odrastaju. Prema njihovoj knjizi, izgleda da većina starijih sestara izraste u odgovorne, poslušne, brižne i hitre osobe. 

Znanstveno dokazano: Zbog sestre ćete biti bolji čovjek

Za prvorođeno dijete sve se mijenja kada u obitelj dođe drugo dijete. Prije toga djevojčica je bila centar svijeta, svi su ju nosili i samo se brinuli o njoj. U novoj situaciji starije dijete ponovno mora pronaći svoje mjesto u obitelji. Psiholozi potvrđuju da bez obzira koliko braća i sestre postanu bliski, novi član obitelji ipak je šok za prvo dijete, što pokazuju mnoge neočekivane promjene u ponašanju starije djece.

djeca Možda te zanima... Starije, srednje ili najmlađe dijete? O tome će ovisiti karakter djeteta Vrtić

Koji su razlike u ponašanju starijeg djeteta? Govoreći općenito, mnoge djevojčice se prilagode. Shvaćaju kako trebaju djelovati i na koji način se trebaju ponašati da bi i dalje bile voljene i cijenjene. Postaju "dobre djevojčice". Žele pomoći svojim roditeljima, razvijaju instinkt za primjećivanje stvari oko sebe, a zatim se potrude da nešto učine. Preuzimaju odgovornost, prvo za sebe: "Ne brini se, mama, mogu se sama obući", a zatim: "Ne brini se, mama, ja ću paziti na njih". Preuzimajući odgovornost, marljivost i poslušnost postaje njihova druga narav.

Možda te zanima... Pismo kćeri: Zašto nikad nećeš biti velika sestra? Trudnoća

Zbog brige o drugima postaju praktične osobe

Briga za druge utječe na ove djevojčice te postaju praktični pojedinci. Oni možda nisu pokretači zabave, ali izrastaju u pažljive žene koje ozbiljno shvaćaju sebe, ljude i život. Postaju jake žene poput Hillary Clinton i Angele Merkel koje preuzimaju odgovornost ili Beyonce i Oprah Winfrey koje prenose snažne poruke svijetu.

Dan kad jedinica postane najstarija kći je trenutak koji ju stavlja na drugačiji put na kojem će postati odgovorna i promišljena žena na koju svi računaju.

Možda te zanima... Jesu li roditelji 'slabiji' na prvorođenu djecu? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.