Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. veljače 2022.

Istine o srednjem djetetu koje znaju roditelji troje djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Status "srednjeg" često kod djeteta može razviti samostalnost i poduzetnost, ali i osjećaj za pravednost i prilagodljivost

Srednje dijete je posebna kombinacija odličnog pregovarača, avanturističkog pobunjenika i brižnog prijatelja. Njihov status "drugog na sceni" znači da često razviju fleksibilnu osobnost, s obzirom da su stigli u obitelj kada je već postojao određen obiteljski poredak. 

Donosimo vam popis osobina koje često možete primijetiti kod srednjeg djeteta:  

1. Opušteni buntovnik

Dok je prvorođeno dijete opterećeno roditeljskom disciplinom i brigom te brojnim pravilima, roditelji drugom djetetu nameću puno manje pravila, tako  da ima puno više slobode za pobunu i kreativnost.

Njihovi roditelji sada nemaju toliko vremena i želje za postavljanjem granica i helikopter roditeljstvom, srednja djeca imaju puno više mogućnosti za istraživanje i inovacije.

Možda te zanima... 16 stvari koje su drugačije kad imaš troje djece Roditelji

2. Oni su zdraviji i teži (barem na rođenju)

Istraživanja su pokazala da su drugorođena djeca (i kasnije rođeni u obitelji) zdravija i teža od svoje braće i sestara koji su se prvi rodili. Oni su čvršće građe i elastičniji, što je svakako prednost.

3. Rođeni su pregovarači

Srednje dijete se često treba izboriti za svoje mjesto u obitelji jer je starije dijete već našlo svoje mjesto i stvorilo svoje granice. Zbog toga ono nauči brzo komunicirati i pregovarati jer tako može ostvariti svoje potrebe. To je vještina koja će im kasnije dobro poslužiti u životu!

Možda te zanima... Troje djece u istoj sobi: Treba li svako dijete imati svoj prostor? Školarci

4. Oni su inovatori i pioniri

Izvrsna kombinacija riskiranja i komunikacije znači da će srednje dijete biti kreator promjena i inovator u obitelji. Nedavno istraživanje pokazalo je da 85 % drugorođenih otvoreno za nove ideje dok tu istu kvalitetu ima samo 50 % prvorođenih.

5. Skloni su pravednosti

Često zbog prava koje ima prvorođeno dijete, ali i zbog svojih pregovaračkih vještina, srednje dijete je vezano za pravednost, suosjeća i bori se za istinitost.

6. Prilagodljivost

Srednje dijete najčešće dobiva najmanju pozornost, pogotovo kada dođe treće dijete, tako da su spremni sami rješavati probleme i puno su samostalniji. Drugim riječima, manje roditeljske pažnje nije toliko loša stvar, već ih može ojačati i pripremiti za život i uspjeh.

Možda te zanima... 18 stvari koje znaju samo roditelji troje djece Roditelji

7. Razvijene socijalne vještine

Dok su prvo i treće dijete skloni tražiti roditelje za pomoć i podršku, srednja djeca često se obraćaju svojim prijateljima i vršnjacima. To ih stavlja u društveno dobar položaj. Ležerni su i opušteni, što ih čini odličnim prijateljima!

8. Poduzetnost

Njihova sposobnost da budu fleksibilni, buntovni, avanturisti i komunikativni znači da imaju odličnu podlogu za poduzetničku karijeru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ristovadajana
    ristovadajana

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.