Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 2069 prikaza 05. rujna 2019.

Kontroverzna metoda odgoja: S djecom koriste tehnike kao u treningu pasa

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Televizijski Channel 4 tek je počeo emitirati show “Train Your Baby Like a Dog”, a već je izazvao kontroverze jer jedna od tehnika je tehnika nagrađivanja i uključuje "kliker trening", što je metoda pozitivnog treninga koja se koristi na psima

Roditelji koriste puno kontroverznih metoda odgoja, ali jedna je trenutno u središtu burne rasprave i to zahvaljujući Train Your Baby Like Dog, novoj emisiji koja se ovog emitirala na Kanalu 4 u Velikoj Britaniji.

Možda te zanima... 'Cry it out': Zašto je ova metoda uspavljivanja kontroverzna Beba

Pretpostavka emisije je jednostavna. Trenerica pasa i biheviorist Jo-Rosie Haffenden vjeruje da bi roditelji trebali primijeniti tehnike nagrađivanja pasa na svojoj djeci kako bi ih natjerali da se ponašaju onako kako žele. Na primjer, jedna metoda uključuje "kliker trening", što je metoda pozitivnog treninga  koja se koristi na psima, prema američkom kinološkom klubu.

Klik ili zvižduk kaže psu da je ono što rade u trenutku kad čuju klik ili zvižduk, ispravno i da će zaslužiti nagradu. U pilot emisiji Haffenden testira svoju metodu s djetetom s problemima spavanja i trogodišnjakom sklonom tantrumu.

Pogledaj isječke iz serije:

Nepotrebno je reći da je ova serija izazvala bijes kod roditelja. Više od 25.000 ljudi potpisalo je peticiju da ovaj show prestane s emitiranjem, jer djeci, koja nisu tražila da se nađu pred kamerama, ukida svako dostojanstvo. 

Dr. Nick Waggett koji se bavi dječjom psihologijom za HuffPost je izjavio da se također ne slaže s ovom metodom.

Sama ideja da roditelji treniraju ili tretiraju dijete poput psa je vrlo uznemirujuća. To je nehumano prema djeci i može im itekako naštetiti te imati ozbiljne posljedice”, pojašnjava dr. Waggett.

Možda te zanima... Batine kao odgojna metoda i nasilje: Gdje je granica? Školarci
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.