Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. veljače 2023.

Brbljava si? Imat ćeš pametniju i sretniju djecu, tvrdi istraživanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako više od ičeg voliš brbljati, vjerojatno ćeš imati pametno dijete, tvrdi novo istraživanje.

Velika nova studija koju su predvodili znanstvenici sa Sveučilišta York, pronašla je vezu između djece koja su redovito razgovarala s odraslima i njihovih neverbalnih sposobnosti kao što su rasuđivanje, računanje i svijest o oblicima.

Za svoje istraživanje, znanstvenici su postavili uređaje za snimanje u odjeću 107 djece u dobi od dvije do četiri godine. Preslušavajući dnevnu interakciju djece s roditeljima i odgojiteljima, mogli su procijeniti kakvu vrstu razgovora djeca vode s odraslim osobama koje su uključene u njihov život. Osim toga, od roditelja su tražili da s djecom rade niz aktivnosti poput crtanja i bojanja kako bi testirali njihove kognitivne vještine.

Možda te zanima... 5 čimbenika koji utječu na razvoj dječje inteligencije Vrtić

S uređajima za snimanje zvuka, mogli smo na nenametljiv način proučavati interakciju između male djece i njihovih obitelji u svakodnevnom okruženju, u ne u laboratoriju. Otkrili smo da je količina riječi koje izgovaraju odrasle osobe, a djeca ih čuju, pozitivno povezana s njihovim kognitivnim sposobnostima”, izjavila je za Science Daily dr. Katrina d’Apice, voditeljica istraživanja.

Zanimljivo je da su istraživači također otkrili da je pozitivno roditeljstvo - gdje roditelji odgovaraju i potiču djecu na istraživanje i izražavanje - povezano s manje znakova agresivnog i neposlušnog ponašanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.