Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. svibnja 2018.

5 čimbenika koji utječu na razvoj dječje inteligencije

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se moždane stanice formiraju prije rođenja, rani životni doživljaji i prvo učenje važni su za razvoj djetetovog mozga. Pročitajte što sve utječe na razvoj inteligencije kod djeteta

Kao roditelj, želite podići dijete koje će postati uspješno kad odraste. Iako je inteligencija samo 50 posto jednadžbe uspješnosti, za razvoj djeteta ključan je odgoj. Navodimo pet stvari koje utječu na razvoje inteligencije vašeg djeteta:

1. Odgoj

Priroda nasuprot odgoju? Razvoj mozga ne ovisi isključivo o genetici. Iako se moždane stanice formiraju prije rođenja, rani životni doživljaji i prvo učenje važni su za razvoj djetetovog mozga. Nema potrebe za kupovanjem skupih igračaka. Razgovor, čitanje knjiga, također dijete možete stimulirati odlascima u muzeje, zoološke vrtove, javne knjižnice - ta mjesta mogu potaknuti djetetovu maštu te ih poticati da postavljaju pitanja o tome kako funkcioniraju stvari.

Možda te zanima... Zašto je dobro za dijete da vam je kuća puna knjiga? Školarci

2. Emocionalna inteligencija

Prema riječima dr. Tippy Sumpaico-Tanchanco, pedijatrice za razvojno ponašanje, treba se usredotočiti i na emotivnu inteligenciju kako bi vaša djeca postala uspješna ne samo u školi nego i u životu. Pobrinite se da se zadovolje sve njihove fizičke, mentalne i emocionalne potrebe, kako bi u najboljem stanju učili i dostigli svoj puni potencijal.

Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija

dijete, djevojčica Možda te zanima... Naučite dijete samostalno razmišljati Vrtić

3. Stil učenja vašeg djeteta

Postoji nekoliko načina učenja. Kako dijete rješava matematičke probleme? Voli li se igrati s riječima? Ili mu je zabavnije rješavati matematičke probleme kroz fizičke igre? Odredite je li vaše dijete vizualni (vidni), auditorni (slušni) ili kinestetički (tjelesni) tip kako bi mu pomogli da bolje uči.

Možda te zanima... Pronašli smo najbolje društvene igre za vaše školarce Školarci

Danski odgoj djece: 12 savjeta za sretno igranje

4. Vrijeme za igru

Djeci treba vrijeme za uživanje u samostalnoj igri. To je njihova prilika da stvaraju vlastite priče, igraju se ili samostalno rješavaju probleme. Zapamtite: vrijeme za igru je samo njegovo. Ako je vašem djetetu dosadno, neka mu bude dosadno. Dopustite mu da samo otkrije svoje strasti.

djevojčica Možda te zanima... Mama, meni je dosadno! Školarci

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

5. Prehrana

Dajte svom djetetu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama  jer istraživanja pokazuju da ove esencijalne masti igraju bitnu ulogu u razvoju mozga. Uz voće, povrće i cjelovite žitarice, omega-3 maske kiseline kao što su DHA u ARA, smatraju se hranom za mozak. Jaja i losos izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.

Možda te zanima... Obveze i očekivanja: 15 navika koje odgajaju odgovorno dijete Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.