Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 19. svibnja 2016.

Jednostavan način kako majke mogu pomoći djeci da budu pametnija

majka kćer
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Moždana aktivnost potaknuta majčinim umirujućim tonovima, mogla bi pomoći u predviđanju djetetovih komunikacijskih vještina i čak ponuditi novi pogled na autizam, rekli su istraživači

Želite li povećati inteligenciju svojoj djeci, možete im pomoći jednostavno pričajući s njima, rezultati su novije studije. Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, otkrili su da dječji mozgovi puno više 'angažiraju' kad čuju majčin glas.

Majčin glas potiče moždanu aktivnost

Dok slušaju mame kako govore, aktiviraju se neuroni uključeni u emocije i proces nagrađivanja, socijalizaciju i otkrivanja što je bitno za njih te prepoznavanje lica. Moždana aktivnost potaknuta majčinim umirujućim tonovima, mogla bi pomoći u predviđanju djetetovih komunikacijskih vještina i čak ponuditi novi pogled na autizam, rekli su istraživači.

majka sin | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U studiji su psihijatar Daniel Abrams i njegove kolege koristili magnetsku rezonancu na 24 zdrave djece, starosti od 7 do 14 godina dok su slušali kratke besmislice koje su izgovarale njihove majke i dva nepoznata ženska glasa. Kad su majke pričale, 'zasvijetlila' je regija mozga koja se zove STS (superior temporal sulcus), zadužena za emocije te regija koja obrađuje prepoznavanje lica. 

Dječje rezultate u komunikaciji i društvenim vještinama predvidjeli su STS i regije mozga koje sudjeluju u memoriji, emocijama, percepciji lica i funkcijama povezanim s ugodom.

"Glas je jedan od najvažnijih društvenih komunikacijskih znakova. Uzbudljivo je vidjeti kako odjek glasa majke 'živi' u mnogim sustavima u mozgu", rekao je profesor Vinod Menon za Mirror.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.