Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. srpnja 2016.

Slobodni ples potiče razvoj kreativnosti i inteligencije

djevojčica ples
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Slobodnim kretanjem potičemo maštu, improvizaciju i stvaralaštvo, što su odlični preduvjeti za razvoj kreativnosti, a ona je obično povezana i s visokim kvocijentom inteligencije. Donosimo vam ideju kako i sami možete poticati kreativnost djece kroz ples

Pitanje koje mnogi roditelji postavljaju je kako potaknuti kreativnost te inovativna razmišljanja kod djece. Kreativnost je sposobnost pronalaženja novih rješenja za različite probleme, a kreativne osobe su one sa izraženim stavovima, neovisne i otvorene prema novim nestereotipnim odgovorima.

Kreativnost i inteligencija

Što više različitih zadataka stavljamo pred dijete, to mu otvara mogućnosti za kreiranje novih, originalnih odgovora. Pri tome broj rješenja koje dajemo djetetu mora uvijek biti manji od djetetovih novokreiranih odgovora. Jedino u tom slučaju, kreativnost će sigurno rasti. Mnogi stručnjaci istraživali su vezu između kreativnosti i inteligencije i najčešći zaključak bio je da kreativni ljudi uglavnom imaju visok kvocijent inteligencije

Jedan od načina poticanja kreativnosti jest korištenje različitih kretanja kao načina izražavanja. Poticajno okruženje koje roditelji žele pružiti svojoj djeci treba sadržavati istraživanja logičkih, matematičkih i fizikalnih fenomena i pojava, istraživanja prirode, istraživanja različitih mogućnosti prostora, zvukova, tonova, melodija, glazbe i pokreta. 

Ples se pokazao kao odlično sredstvo u radu s predškolskom djecom jer djeca kroz različite sadržaje trče, skaču, okreću se, a time se i mijenjaju njihove sposobnosti i motorički se razvijaju. Kretanje se treba provoditi na različite načine, organizirano, ali i slobodno. Slobodno kretanje omogućuje istraživanje zvukova, tonova, melodija i izvođenje svojih vlastitih pokreta, odnosno simboličko izražavanje. Njime potičemo maštu, improvizaciju i stvaralaštvo što su odlični preduvjeti za razvoj kreativnosti

Što možete raditi kod kuće?

Jedan od primjera kako u vlastitom domu možete poticati kreativnost djece kroz ples je da na više paprića napišemo stihove neke njima poznate, dječje pjesme. Djeca nakon toga izvlače papiriće i čitaju (ili im vi čitate) stihove koje su izvukli. Ono što pročitaju, moraju prikazati pokretom. Na primjer, u dječjoj pjesmi "Puštam sve" iz crtanog filma "Snježno kraljevstvo" sinkroniziranoj na hrvatski spominje se snijeg, led, vjetar, tragovi... koje djeca lako mogu oponašati jer su im poznati, a tišina, prostor, osjećaji... pojmovi su koje je teže prikazati.

Ako djetetu damo primjer na koji način može nešto otplesati te ga pohvalimo za svaku njegovu izvedbu, uskoro će postati samopouzdanije izvoditi i pojmove koji mu nisu bliski. Na taj način kroz igru i ples učimo dijete kreativnom razmišljanju i traženju novih, nepoznatih rješenja čime postaje samostalnije i spremnije za sve zadatke i probleme svakodnevnog života. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.