Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. kolovoza 2020.

8 aduta u odgoju djece prema znanstvenicima s Harvarda

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su definirali osam uloga koje roditelj tijekom odrastanja svog djeteta treba 'igrati', ako želi da ono izraste u zdravu, samosvjesnu i odgovornu osobu

Roditelji koji 'odigraju' na jednu od ovih osam 'karata' u odgoju povećat će uspjeh kod svoje djece, tvrde znanstvenici s Harvarda. Istraživanje je pokazalo da formulu za 'majstorsko roditeljstvo' čine neke od jednostavnih uloga koje roditelj može odigrati tijekom djetetova odgoja. Evo koje su to uloge: 

1. Budi djetetu 'partner za rano učenje'

Potiči dijete na učenje u što ranijoj dobi, još i prije polaska u školu. Znanstvenici vjeruju da je ovo jedna od najvažnijih karakteristika koje bi roditelj morao imati, odnosno istraživanja pokazuju da najuspješnija djeca znaju čitati osnovne riječi i prije vrtića, pa od prvih dana u vrtiću pozitivno reagiraju na pokušaje teta da im usade nova znanja, pogotovo ako nešto od toga mogu pročitati. Veliki poticaj za njih su pohvale i uzbuđenje teta u vrtiću koje shvate da dijete već čita.

obitelj Možda te zanima... 8 stvari koje će pomoći djetetu da bude uspješno u životu Roditelji

2. Budi inženjer leta

To je roditelj koji nadzire okruženje u kojem dijete odrasta te pazi da ono dobije što mu je potrebno te 'uskače' kad nije tako. No imajte na umu, to nisu 'roditelji dronovi' koji stalno lete iznad djetetove glave i toliko su nad njima da im ne ostavljaju prostor za razvoj vlastitog mišljenja i odnosa te za učenje na način kako to njima najbolje odgovara.

3. Popravljaj stvari

U toj ulozi zapravo osiguravaš da se ne izgubi ključna prilika za rast i razvoj djeteta. U ovoj ulozi roditelj neće dopustiti da neki nedostatak omete dijete i uspori ga u razvoju. Na primjer, možda živite u siromaštvu, ili je drugi roditelj teško bolestan, ali to može biti prilika da naučite dijete kako da iz takve situacije crpi snagu i da ne dozvoli da ga to omete.  

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Otvaraj nove 'prozore'

Pomozi djetetu da otkriva svijet tako što ćeš ga voditi u muzeje, knjižnice, na izložbe, u kino, na izlete...  kako bi širio vidike i upoznavalo stvari iz širokog spektra interesa. Čak i ako nemate novca, možete biti kreativni, pa koristiti različite prilike da se neke od tih stvari posjete ili obiđu jeftinije.

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju Vrtić

5. Budi filozof

To je vrlo važna uloga roditelja, jer pomaže djeci da pronađu svoje mjesto i svrhu u životu. Nastoj s djetetom razgovarati o važnim i dubokim životnim pitanjima ne podcjenjujući djetetovu sposobnost da razumije život i shvati neke velike ideje, koje mu, naravno, treba približiti jednostavnim rječnikom. Djeca će te vjerojatno često iznenaditi time koliko su sposobna shvatiti. 

6. Budi uzor 

Roditelji koji znaju koje su im vrijednosti važne i trude se te vrijednosti prenijeti svojoj djeci tako da pokazuju primjerom, doći će do toga da djeca počnu težiti istim vrijednostima. Dopusti djeci ponekad i da preispitaju neke vaše stavove, jer će živjeti u drugom i drugačijem vremenu, koje vjerojatno nosi i drugačije vrijednosti. 

7. Pregovaraj 

Roditelj koji zauzme ulogu pregovarača, a ne onog koji naređuje, usadit će djetetu osjećaj da su važna i da zaslužuju poštovanje te im pomoći da se nauče zauzeti za sebe onda kad to u životu bude potrebno. To je jedan od razloga zašto im moraš biti više autoritet nego prijatelj, da bi naučila kako to izgleda kad se nekom 'jačem' moraju suprotstaviti te koje tehnike su pritom prihvatljive. 

8. Budi GPS navigacija

Nastoj postati glas roditelja u djetetovoj glavi, odnosno podučavaj dijete za život izvan roditeljskog doma, jer će ga jednog dana napustiti.  Zbog škole možda i prije nego se nadaš, pa je važno da zna kako se postaviti u određenim situacijama. To se posebno odnosi na poduku o tome kako se ponašati na ulici, kako odgovoriti ako mu pristupe nepoznati, kako se zaštititi na internetu i slično. 

Možda te zanima... 10 vještina koje djeca trebaju usvojiti za sretan život Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.