Roditelji Zanimljivosti 19. rujna 2016.

8 stvari koje će pomoći djetetu da bude uspješno u životu

obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Radi se o stvarima koje bi roditelji trebali prakticirati sa svojom djecom kako bi ona izrasla u ljude sigurne u sebe, koji se ne boje izazova i ne gube interes kod prvog neuspjeha

Profesor Julian Stanley sa Sveučilišta John Hopkins proučavao je visoko inteligentnu djecu te pratio njihov razvoj narednih 45 godina - njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentiranu mladež.

Jedna od te djece, koja su imala odlične rezultate na testovima, bila je i Camilla Benbow. Ona je danas dekan na Sveučilištu Vanderbilt i izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali prakticirati kako bi povećali intelektualni razvoj svoje djece, što je dobra podloga za uspjeh u životu, piše Independent

1. Izložite svoju djecu različitim iskustvima.
2. Podržavajte ih i na emocionalnoj i na intelektualnoj razini.
3. Uvjerite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti - što je jako važno u njihovom napretku. 
4. Ako je dijete posebno zainteresirano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijaju svoje sposobnosti u tom smjeru.
5. Hvalite njihov trud, bolje nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.
6. Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno. 
7. Izbjegavajte korištenje izraza kao što su "nadaren si" i "vrlo si inteligentan." To djeci može postati teret.
8. Testirajte njihove sposobnosti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.