Vrtić Razvoj od 4. do 6. godine 2288 prikaza 10. rujna 2018.

10 najgorih faza kroz koje djeca prolaze

Foto: Thinkstock

Djecu odgajamo s neograničenom količinom ljubavi i zagrljaja, ali im je vrlo važno postaviti granice kako bismo što lakše 'preživjeli' sve faze njihovog odrastanja

"Budimo iskreni barem na jednu minutu. Bez obzira koliko su bebe slatke, ponekad izrastu u djecu koja se loše ponašaju i postanu neugodna. U redu. Naravno, nisu svi takvi, samo neki. Zapravo puno njih. Zvuči li vam ovo poznato?", pita se Love Barnett, mama petero djece i opisuje kroz koje je sve faze prošla sa svojom djecom.

1. Ne želi dijeliti

On je onaj u parku ili na plaži s najljepšom novom igračkom, maše s njom svima ispred nosa i vašoj jadnoj djeci koja samo žele imati super mamu koja će biti dovoljno dobra da im kupi to isto, ali još je gori njegov stav. Njegov je, ponosan je na njega i treba biti. Jedino još nije naučio kako ne treba biti kreten zbog toga.

Možda te zanima... Djeca uče kako dijeliti stvari, ali nije svaka sebičnost loša Vrtić

2. Misli da mu sve trebate dati

Ovo je potpuno suprotno od djeteta koje ništa ne želi dijeliti, samo je još na steroidima. Sve što vidi, on želi ili će to dobiti ili ćete se suočiti s posljedicama. Naravno one mogu uključivati pucanje stakla od njegovog vriska ili će doći do nekog guranja ili ćete čuti rečenicu: "Reći ću te mojoj mami da mi to nisi htio dati". Naravno, dijete. Idi reci svojoj mami da si kreten jer si nešto izbio mom djetetu iz ruku, a potom ju gurnuo i natjerao na plač. Sigurna sam da će ta konverzacija odlično ići.

13 razloga zašto je vaše dijete razmaženo, a vi ste krivi za to

3. Stalno plače

Ako ste poput mene, želite se ubosti u uši svaki put kad ste u njegovom krugu jer ovo dijete cvili zbog svega. Ponudite mu sladoled na štapiću? "Žeeeeeelim onaj crveni, aaaaa!" Pozvali ste ga na rođendansku zabavu? Bolje je da ne otvarate darove. "Gdje je moj? Aaaaaa", počinje njegov plač. Probajte jesti s ovim djetetom? "Moji krumpirići su previše tvrdi/previše mekani/previše smeđi/nisu dovoljno smeđi, aaaaa!".

dijete Možda te zanima... Poslušno ili svojeglavo dijete? Prosječno ili darovito? Vrtić

4. Stalno je (pre)glasno

Sigurno ste čuli da je ovo dijete došlo kući. Ovo dijete je učilo šaptati u pilani, misli da ga nećete razumjeti ako ne viče i da njegove riječi ne vrijede ako nemaju tisuće decibela. Ništa ga na ovom svijetu ne može utišati, ima samo dva zvuka: bez zvuka i onaj od kojeg vam pucaju bubnjići.

Važnost granica u odgoju djece

5. Slomit će sve što vidi

Ovo dijete ima jednostavan običaj trgati stvari i razbijati. Nema nekog posebnog razloga, lomi sve što dotakne. Možete ga zamoliti da bude opreznije, ali kao da pričate s zidom. On baca stvari kako bi osjetio radost. Prestanite uništavati njegov izvor radosti. Zašto biste to radili?

Možda te zanima... Zašto je važno gledati svoju djecu dok se igraju s drugima? Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Loše utječe na druge

Možete se samo moliti da to nije vaše dijete, ali koje su vam šanse za to. Ovo dijete jako lako i stalno nagovora drugu djecu da rade nepodopštine i stvari za koje se zna da ih ne smiju raditi.

Možda te zanima... 9 znakova koji pokazuju da imate drsko dijete Vrtić

7. Uvijek sve zna

Ovo dijete sve zna i osim ako niste napisali knjigu (a vjerojatne niste) odustat ćete u raspravi. Vi ne znate o čemu govorite, a ni jedan argument neće moći dokazati drugačije. Ovo dijete vjerojatno ima roditelje koji su pribjegavali taktici: "Ok, kako god" ili "jer sam ja to rekao" ili "samo šuti" i to se događalo redovito. 

8. Nikad nije napravilo ništa krivo

"Nisam ja", "ne znam tko je to učinio", "mislim da je to pas napravio", "sigurno je to tata", "možda imamo duha" - sve su to rečenice koje ove dijete izgovara.

Možda te zanima... Tibetanski odgoj: Do 5. godine su kraljevi, a od 5. do 10. robovi Jaslice

9. Uvijek kaže: 'Ali zašto?'

Ovo dijete reagira na bilo koga i na sve razgovore s ovim poznatim refrenom. Vrijeme je za krevet! "Ali zašto???", Jedi svoj grašak! "Ali zašto?", Ako nećeš pokupiti svoje igračke, bit ćeš kažnjen. "Ali zašto?".

10. Tvrdi da mu vi niste šef

Njegova najdraža fraza je: "Ne moram to", "ne želim to raditi" i "ne možeš me natjerati". Ove fraze će ponavljati ponovno i ponovno, bez obzira koliko ste ljubazni ili molite ili ste očajni. Tko je šef? Ne znam, ali ako morate pitati, vjerojatno vi niste šef.

dijete sladoled Možda te zanima... 10 ideja kako djetetu reći 'ne' na drugačiji način Jaslice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.