Vrtić Prehrana djeteta 25. travnja 2021.

Zašto nije dobro djeci davati flips i paštetu?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nutricionistica objašnjava što sadrže namirnice koje bi trebalo izbjegavati u prehrani djece. Obrati pažnju na deklaracije!

U prehrani djece treba izbjegavati namirnice poput flipsa ili paštete. Zašto je tome tako? Pa ako samo obratiš pažnju na deklaraciju biti će ti sve jasno.

Flips Kukuruzna krupica, kikiriki, biljna mast - palmina, sojino brašno, sol

Flips osim što sadrži visoku razinu soli koja svakako nije preporučljiva djeci do godine dana, a također i starijima, sadrži još i kukuruznu krupicu koja ima visok glikemijski indeks koji potiče lučenje inzulina i već od male dobi povisuje  se razina šećera u krvi te raste mogućnost pojave rezistencije na inzulin ili dijabetesa tipa 2, što je u razvijenim zemljama u porastu upravo kod mladih zbog nekvalitetne prehrane od malena.

Dijete jede hrana Možda te zanima... 6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često Vrtić

Također, u flipsu se nalazi i kikiriki koji može biti opasan alergen, palmina mast, svakako mast loše kvalitete. Poznato je da su soja i kukuruz najčešće GMO namirnice. Pa želite li sve to staviti u usta svojoj djeci? Flips obiluje energijom iz ugljikohidrata koji vrlo brzo podižu šećer u krvi i troše inzulin te nakon takvog obroka dijete se ne može zasititi jer mu organizam nije dobio sve potrebno, a i zbog već spomenute reakcije organizam je vrlo brzo ponovno gladan. Flips obiluje nekvalitetnom masnoćom iz kikirikija i palmine masti. Ako i samo pomislimo kako će kupljena pašteta biti dobar namaz za naše dijete bilo bi bolje da stanemo i pregledamo deklaraciju. 

Pašteta Svinjsko meso 49 posto, voda, svinjsko masno tkivo, svinjska jetra, začini, sol, modificirani škrob, mliječne bjelančevine, zgušnjivač, bojila,arome, konzervans

Već na prvi pogled možemo vidjeti kako je pašteta prepuna dodataka kako bi se očito popravila kvaliteta odabranog mesa I masnog tkiva, a činjenica da u pašteti ima tek oko 50 posto mesa važna je činjenica kako njome naše dijete ne dobiva kvalitetan i potpun izvor bjelančevina kao niti masti koje su vrlo važne u tom osjetljivom razdoblju odrastanja.

Možda te zanima... Radije djetetu daj špek nego hrenovke Vrtić

Važno je djeci ponudititi raznovrsnu hranu: od žitarica, voća, povrća, mlijeka, mesa, biranih masnoća te vodu za piti, a ne slatkiše, grickalice, sokove i slične namirnice praznih kalorija kako ne bi stekli lošu naviku koja će im postati obrazac hranjenja za kasnije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.