Školarci Prehrana školarca 10. veljače 2016.

U gumenim bombonima nalazi se vosak za poliranje automobila

gumeni bomboni
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bilo da vi i vaša djeca obožavate gumene bombone, ili su vam krajnje odbojni, vrlo vjerojatno ste uvjerenja da su oni izrazito štetni za zdravlje. Istina je zapravo negdje na pola puta, nisu otrovni, no sudeći prema nutritivnom sastavu i nisu neka sreća

Brojne vrste bombona nastaju na način da se šećerni sirup miješa s otopinom određene tvari za želiranje poput škroba, želatine, pektina i drugih guma koje hlađenjem očvrsnu i tvore gustu masu za žvakanje, piše Gastro.hr.

Tako nastaju i poznati gumeni bomboni koji se proizvode od jednake količine šećera saharoze i glukozno fruktoznog sirupa uz dodatak želatine ili mješavine želatine i pektina. Želatina čini otprilike 5 do 15 % težine bombona, a uloga joj je dati elastičnu i gumenu strukturu proizvodu. Što je više želatine, bomboni su tvrđi. Želatina se kuha na visokoj temperaturi te se koncentrirana otopina želatine dodaje u šećerni sirup. Gumeni bomboni su i relativno vlažni - sadržavaju otprilike 15 % vode.

Obilje šećera i problematični e-brojevi

Želatina sadrži kolagen, jedan od materijala koji grade hrskavicu i kosti, pa iz tog razloga u narodu postoji vjerovanje kako želatina može pomoći kod artritisa i drugih stanja zglobova. Želatina je bogata proteinima kojih sadrži čak 85 %. Stoga, osim ako niste vegetarijanac i nemate ništa protiv proizvoda dobivenih iskuhavanjem životinjskih ostataka, nema razloga da vam želatina bude na crnoj listi nepoželjnih sastojaka.

Činjenica jest da se gumeni bomboni proizvode od šećera, no to smo i očekivali. Sa sobom nose rizik kao i druge namirnice bogate jednostavnim procesiranim šećerima, pa se ne savjetuje kupovati ih i jesti svaki dan u većim količinama.

12 različitih aditiva

Još jedna mana gumenih bombona i procesirane hrane uopće je dodatak brojnih umjetnih aroma, bojila i drugih aditiva, pa se tako u jednoj vrsti gumenih bombona može naći čak dvanaest različitih aditiva. U gumenim bombonima možemo naći i različite voskove. Primjerice, karnauba vosak nije štetan aditiv, međutim radi se o neprobavljivoj tvari koja se inače koristi za poliranje automobila.

S obzirom da se najveće dopuštene vrijednosti aditiva određuju za odrasle osobe prosječne težine 70 kg, djeca, koja su ujedno i najčešći konzumenti, mogu biti u riziku da prekorače ove vrijednosti, stoga opet valja prakticirati umjerenost.

A dokopate li se gumenih bombona bez šećera, ni u kojem slučaju nemojte pojesti veću količinu odjednom. Najčešći odabir umjetnih sladila u slatkišima bez šećera su šećerni alkoholi koji u većim količinama izazivaju prolazne, no teške probavne smetnje, napuhavanje i proljeve.

Više pročitajte na portalu Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.