Vrtić Prehrana djeteta 29. rujna 2016.

Prave opasnosti previše soli u dječjoj prehrani

djevojčica jede sendvič
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci upozoravaju da velike količine soli kod djece mogu uzrokovati povećani krvni tlak

Prema istraživanju Američkog centra za prevenciju bolesti, djeca danas unose skoro iste količine soli u organizam kao i odrasli. Stručnjaci upozoravaju da velike količine soli kod djece mogu uzrokovati povećani krvni tlak.

U opsežnoj studiji koja je trajala od 2003. do 2008. godine, anketirano je 6 200 djece i mladih uzrasta između 8 i 18 godina. Na temelju onoga što su jeli prethodnog dana, istraživači su izračunali količinu unesene soli.

Djeca koja jedu previše soli riskiraju pretilost i bolesti

Oko 15 posto ispitanika imalo je visok ili povišen krvni tlak, a kod pretile djece ili one s povišenom tjelesnom težinom rizik od povećanog krvnog tlaka bio je trostruko veći. Iako rezultati nisu pružili odgovor na pitanje zašto djeca s viškom kilograma imaju veću osjetljivost na sol, znanstvenici smatraju da bi to moglo biti u vezi s hormonskim poremećajem.

Ovim istraživanjem dokazano je da visok krvni tlak u djetinjstvu i mladosti može uzrokovati iste ili još veće probleme u odrasloj dobi, što je put prema srčanim oboljenjima.

6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često

Inače, preporučena dnevna količina soli za djecu i odrasle je oko 2300 miligrama dnevno, dok djeca često kroz prerađenu hranu konzumiraju i 3300 miligrama. Roditelji bi stoga trebalo pripaziti koliko nezdravih obroka dopuštaju djeci, jer samo jedan hamburger sadrži oko 1000 miligrama soli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.