Vrtić Prehrana djeteta 07. studenoga 2016.

Ne koristite slatkiše kao nagradu

dijete jede hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Siljenje da pojedu sve ili nagrađivanje slatkišima umanjuje njihovu sposobnost da prepoznaju kada treba stati jesti. Pustite ih da sami odluče kada im je dosta

Roditelji, bake, odgojiteljice..., odrasli često žele da dijete pojede sve što je u tanjuru. No u želji da spriječe djetetovu izbirljivost, ova metoda može odvesti u drugu krajnost.

Istraživanje Sveučilišta u Nebrasci upozorava da to može djecu gurnuti u zamku prejedanja. Mnoga prijašnja istraživanja već su dokazala da djeca za koje drugi odlučuju koliko moraju pojesti kasnije ne mogu sama prepoznati kad više nisu gladna pa jedu previše. Također, s vremenom počnu težiti grickalicama i slatkišima, a to povećava rizik od debljine.

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam se djeca debljaju

Nemojte siliti djecu da pojedu sve s tanjura

Posljednje američko istraživanje proveli su u vrtićima. Primijetili su da je ova metoda tamo sveprisutna - što zbog straha od roditeljske reakcije ako dijete ne jede, što iz želje da ih nauče jesti raznovrsno.

"Treba izbjegavati kontrolu prehrane, poput davanja nagrada u obliku slatkiša, poticanja djece da sve pojedu, kao i aplaudiranja nakon što počiste tanjur", rekao je autor studije Dipti Dev.

Deset savjeta za pravilnu prehranu djece

Iako slatkiši ne trebaju biti nagrada, nemojte ih potpuno zabraniti. Bolje je kontrolirati koliko i što jedu nego da se prežderavaju svaki put kad dobiju šansu, dalje od vas. Stručnjaci upozoravaju kako je važno obroke ne pretvoriti u bojno polje. Tjerate li djecu da pojedu sve, ne samo da im uskraćujete mogućnost da slušaju sami svoje tijelo, nego se hranjenje pretvara u borbu tko je jači i uporniji. Zdravo dijete zna kad je gladno, a kad je sito, baš kao i novorođenče koje samo traži jesti. Ne nagrađujte počišćeni tanjur s još hrane, primjerice desertima (ako dijete samo ne traži), jer djeca su sklona jesti i kad su sita, a to stvara loše navike. 

Koje su dobre, a koje loše kalorije na dječjem jelovniku?

dijete hrana jede | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pripazite na prehranu mlađeg djeteta

Sve je dopušteno. Poticanje djece da pomirišu hranu, prime je u ruku, čak se i igraju s njom ima puno veći učinak na njihov kasniji odnos prema hrani nego prisila. Prije će nešto probati ako je hranjenje igra.

12 praktičnih savjeta za pravilnu prehranu

Drugo dijete u obitelji obično jede lošije nego prvo. Stvar je u tome da slatkiši i hrana koju starije dijete traži automatski dobije i mlađe, iako još nije doraslo do toga. Pokušajte to izbjeći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.