Vrtić Prehrana djeteta 31. prosinca 2017.

Ovo su stvari na koje morate paziti dok slavite s djecom!

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar prof.dr.sc. Milivoj Jovančević otkriva koja hrana kod djece može izazvati probavne smetnje i alergijske reakcije te koje još opasnosti djeci prijete u danima slavlja i intenzivnijeg druženja

Industrijski prerađena hrana s puno dodataka koji ju konzerviraju da bi trajala dulje te s dodacima koji pojačavaju okuse da bi nas navukli da jedemo još, može biti jedan od uzroka niza alergijskih reakcija kod djece, među kojima su urtikarije, pa i proljevi.

Hrana i pića koje treba izbjegavati

To se odnosi na većinu namirnica koje sadrže glutaminate, pojačivače okusa koji povećavaju proizvodnju inzulina te djeluju i na supstance u mozgu koje povećavaju apetit, pa su jedan od glavnih uzroka pretilosti. U sastavu proizvoda obilježeni su E-brojevima, od E-620 do E-525, a mogu se naći u hrenovkama, paštetama, suhomesnatim proizvodima, mnogim umacima i različitim dodacima jelima, u Vegeti i juhama u kockama te onima iz vrećica, senfu, kupovnom hrenu i majonezi te raznim vrstama grickalica.

blagdanski stol Možda te zanima... Savjeti nutricionista za zdravi blagdanski stol Vrtić

Jedan od opasnih spojeva je i benzojeva kiselina, aditiv označen E-brojem 210, koja se može pronaći u nekim bezalkoholnim pićima, pri čemu manje dijete već s 0,6 litre nekog soka može prekoračiti dozvoljenu količinu na dnevnoj bazi. 

"Pregledavanje popisa sastojaka neće pomoći, previše je različitih kemijskih spojeva o kojima većina nas ne zna dovoljno", kaže prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, specijalist pedijatrije. Dodaje kako djeci uvijek treba davati prirodnu hranu, jer industrijski obrađena hrana mora sadržavati dodatke koji osiguravaju trajnost i kakvoću okusa i mirisa kroz dulji period. Prirodna hrana – kolokvijalno se može nazvati "zdrava selska hrana" – trebala bi biti iz kontroliranog, organskog ili eko uzgoja

Pazite na rok trajanja

To je neobično važno, kaže naš sugovornik, odgovarajući na pitanje koliko je o tome važno voditi računa u vrijeme blagdana, kad konzumiramo puno hrane te djeci kupujemo sokove i jeftine čokoladne figurice i bombone. Dodaje kako je pritom važno voditi računa i o rokovima trajnosti

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Hrana koja se nalazi pred istekom roka trajnosti smatra se zdravstveno ispravnom i nema razloga je ne davati i djeci. No, hranu kojoj je istekao rok trajnosti, iako je možda zdravstveno ispravna, trgovci ne smiju prodavati i ne treba ju niti davati djeci", upozorava dr. Jovančević. 

Dijete jede hrana Možda te zanima... 6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često Vrtić

Također, prekomjerno začinjena hrana – s previše soli ili začina – svakako nije primjerena za djecu, jednako kao što nije niti hren koji jako podražuje sluznice. Općenito, tijekom blagdana treba voditi brigu da se djeca ne pretrpavaju hranom, uključujući i kolače, iako svega ima u izobilju. Preopterećenje probave može izazvati različite smetnje; od mučnine, povraćanja do grčeva u trbuhu i proljeva, upozorava naš sugovornik. Dodaje kako smo u sezoni enteroviroza, pa ako dijete već ima proljev, ne smije konzumirati slatku hranu i pića.

Djeca na dočeku nove godine

Osim toga, i tijekom blagdana treba imati na umu da roditelji dojenčadi i mlađih predškolaca ne bi trebali biti s djecom na cjelonoćnim zabavama. Previše gužve, galame i ostalih doživljaja nije primjereno za najmlađu djecu, pogotovo što tako nerijetko budu izložena i duhanskom dimu.

"Stoga ih treba u primjereno vrijeme odvesti u mirnu i prozračnu prostoriju, kako bi se mogla umiriti, opustiti i zaspati. Umjesto cjelonoćne zabave, poljupci, čestitanje i pokloni kad se ujutro probude, učinit će da blagdani budu doživljaj koji dijete pamti do kraja života", kaže pedijatar Milivoj Jovančević. 

Možda te zanima... Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane? Vrtić

Ne ostavljajte dijete bez nadzora

"Imam dojam da su vremena kada je djeci davan alkohol odavno za nama, no nije zgorega još jednom upozoriti da se alkohol, niti u jednoj formi ili koncentraciji, ne smije davati djeci; a ne bi ga trebale konzumirati niti trudnice i dojilje", kaže prof. dr. sc. Jovančević. I s djetetom uvijek treba biti na oprezu! 

"Sjećam se slučaja kada je djevojčica u dobi od 2,5 godine ostala neko vrijeme sama u dnevnom boravku nakon što su gosti otišli kući. Na stoliću je ostalo puno čašica s nepopijenim žestokim pićima. Čini se nevjerojatnim da bi dijete u toj dobi popilo toliko žestice da završi u alkoholnoj komi (izmjerena vrijednost 1,9 promila), no može se dogoditi. Stoga uvijek oprez, najopasnije su naše pretpostavke da dijete nešto ne može ili ne bi", upozorava naš sugovornik. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sklonite prašnjave i lomljive ukrase za bor

Naravno da treba obratiti pozornost da se dijete ne igra s prašnjavim ukrasima za bor, jer to može izazvati alergiju. No, još je važnije da ih mala djeca ne stavljaju u usta i ne diraju ako je riječ o predmetima kojim se mogu ozlijediti: staklene kuglice za bor, žice, potencijalno toksične boje i plastične proizvode koji nisu namijenjeni za djecu, upozorava naš sugovornik.  

"Na sreću, s ovom vrstom nesreća se nisam susretao, no važno je poduzimati mjere opreza – jednako kao što se dijete mora voziti u autosjedalici, potencijalno opasna sredstva (lijekove, kemikalije i predmete s kojima se dijete može ozlijediti) treba držati pod ključem", upozorava naš sugovornik. 

bor djevojčica božić ukrasi Možda te zanima... Kako spasiti dijete od bora i bor od djeteta? Vrtić

Ne donosite pirotehniku u kuću

Tijekom novogodišnjih blagdana posebno treba voditi računa da djeca nemaju pristup eksplozivnim napravama i pirotehnici, čak i ako mislimo da su dovoljno ozbiljna da ih neće dirati bez dozvole, jer se djetetovo ponašanje ne može predvidjeti.  

"Eksplozivnim napravama i pirotehničkim sredstvima nema mjesta u kući, a starija djeca ih trebaju koristiti isključivo pod nadzorom roditelja. Upravo roditelje treba držati odgovornima ako se dogodi nesreća", kaže prof. Jovančević.

petarde Možda te zanima... Prasak petarde kod djece izaziva osjećaj boli Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.