Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. prosinca 2015.

Prasak petarde kod djece izaziva osjećaj boli

petarde
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kako na zvukove petardi i vatrometa mogu reagirati bebe i mala djeca te kako ih utješiti ako se prestraše, ali i što učiniti ako je vaše dijete fascinirano pirotehnikom

Svake godine u vrijeme blagdana policija upozorava kako pirotehnika ne smije biti dostupna djeci jer ona najčešće stradaju, i to su obično ozljede ruku, šaka i očiju. Često se spominje kako pucnjava može izazvati traumu kod životinja, posebno pasa, a nas je zanimalo kako ta vrsta buke utječe na bebe i djecu.

Magistra psihologije Sunčana Rokvić iz Telefonskog savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić kaže da iznenadni i glasni zvukovi mogu izazvati strah i prolaznu fobiju kod male djece, a najizloženija su djeca u dobi od oko dvije godine pa do školske dobi.

Ne razumiju da se ne radi o ozbiljnoj opasnosti

"U toj dobi su dovoljno kognitivno sazrijeli da mogu razviti strah od podržaja iz okoline (oko druge godine života pojavljuju se razvojni strahovi), a opet nedovoljno zreli da razumiju da se ne radi o ozbiljnoj opasnosti. Također, jako glasan zvuk izaziva osjećaj boli, posebice kod djece koja imaju niži prag osjeta boli. Tako iskustvo koje dijete prestraši i ujedno izaziva osjećaj nelagode i boli, a i roditelji su primjerice prestrašeni, vrlo lako može biti veliki izvor stresa koji može prouzročiti razvoj fobije. Najčešće se radi o prolaznom strahu te ne govorimo o pravim fobijama u kliničkom smislu, no to svakako može otežati svakodnevno funkcioniranje djeteta i obitelji, posebice u ovo doba godine kad gotovo stalno odjekuju zvukovi petardi i vatrometa", objašnjava psihologinja.

Što roditelji mogu napraviti da zaštite dijete ili ga utješe ako se prestrašilo, ovisi najviše o dobi djeteta, a ključno je da sami ostanu mirni.

Dajte djetetu pravo da se boji

"Kod djece dojenačke dobi, dovoljno je da roditelji uzmu dijete u ruke i umire ga. Dijete te dobi na podražaje iz okoline, kao što je buka, rijetko reagira razvojem nekih promjena u ponašanju. Svakako je važno da roditelji ostanu mirni koliko to mogu, jer djeca promatraju reakcije roditelja te se njima prilagođavaju. Važno je djeci dati pravo da se boje, priznati im strah. Svako dijete je drugačije te je posao roditelja otkriti što njegovom djetetu djeluje umirujuće, što mu pruža osjećaj sigurnosti. Neke od ideja su da dijete drži roditelja za ruku, stavi nešto na uši da se utiša jačina zvuka, da dijete zažmiri i slično", savjetuje Sunčana Rokvić te napominje da roditelji uvijek mogu nazvati Telefončić na 01 4850 555 i sa savjetovateljicama pihologinjama porazgovarati o konretnim ponašanjima djece te kako im pomoći da se osjećaju sigurno ako imaju strah od petardi i vatrometa.

Kako reagirati na dječje strahove?

Ističe kako je općenito važno s djecom predškolske dobi izbjegavati mjesta gdje se koristi pirotehnika, promatrati vatromet s veće udaljenosti i koristiti sredstva najniže razine buke ako kod djece postoji interes da prisustvuju takvim aktivnostima. 

Adrenalin i uzbuđenje

Činjenica je da već djeca predškolske dobi mogu biti zainteresirana za rakete, vatromete i petarde, a kasnije, kod školaraca to postaje gotovo uobičajeno. Pitali smo psihologinju odakle ta fascinacija dolazi i je li u redu da roditelji priušte djetetu takvo uzbuđenje.

"Fascinacija ima veze s interesom same djece i naravno roditelja. Korištenje pirotehničkih sredstava je aktivnost koja izaziva porast hormona adrenalina te stvara osjećaj uzbuđenja i ugode. To je zaista individualno i ima ljudi koji to vole, pa je tako i kod djece", objašnjava Sunčana Rokvić i ističe da je u tom slučaju važno kupiti sredstva najniže razine buke, koja ne mogu ozlijediti te ne dozvoliti djetetu da ono rukuje pirotehničkim sredstvima, već samo odrasli. 

Kad dijete samo želi bacati petarde...

A što kad starija djeca požele sama bacati petarde i rakete. Od koje dobi im se to može dopustiti i u kojim uvjetima?

"Kad nešto djeci zabranimo, često radimo kontra efekt i djeca poskrivečki pucaju te je tako opasnost od ozljede puno veća. Kad se radi o djeci u dobi u kojoj si ne mogu sami kupiti ili tražiti da im netko kupi pirotehniku, recimo do 10 godina, roditelji mogu mirno reći da to ne odobravaju te da ako i dalje budu željeli pucati kad budu imali primjerice 10-12 godina, da će se dogovoriti na koji način. Djeca će se ljutiti i to je njihovo pravo.

Važno je djeci objasniti koje su sve opasnosti, što se nikako ne smije te da postoji neispravna pirotehnika i zato je ključno da se pridržavaju pravila. Odgovorno roditeljstvo na ovu temu značilo bi da su roditelji svjesni stava svoje djece oko korištenja pirotehnike te, ako su djeca jako zainteresirana, važno je da se roditelji aktivno uključe i omoguće djeci pucanje u najsigurnijim mogućim uvjetima", poručuje savjetnica s Telefončića.

5 opasnih stvari koje trevate dopustiti djetetu da radi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.