Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. listopada 2015.

Znakovi alergije opasne po život

disanje astma alergija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako kod vašeg djeteta postoji mogućnost pojave alergijske reakcije opasne po život, svatko tko se skrbi o njemu trebao bi biti upozoren na to i znati koje mjere treba poduzeti da bi se izbjegla bilo kakva mogućnost izlaganja potencijalno smrtonosnom alergenu

Iz knjige 'Što očekivati u drugoj i trećoj godini?' u izdanju VBZ-a prenosimo poglavlje o alergijama opasnima po život:

Simptomi alergije većinom su dosadni: grlo grebe, nos curi, oči suze, otekline svrbe. Ali neke alergijske reakcije mogu biti jako ozbiljne, čak i smrtonosne – ponajprije anafilaktičke reakcije na određenu hranu ili lijek, ili rjeđe na ubod pčele.

Kod ozbiljnih reakcija mogu se očekivati sljedeće skupine simptoma: hripanje, bučno disanje, pištanje, promuklost i otežano disanje; osip kože, svrbež, urtikarija uz naticanje lica, usana i grla (što opet može sprječavati disanje); povraćanje, proljev (ponekad krvav) i grčevi u trbuhu; iznenadni pad krvnog tlaka, vrtoglavica, gubitak svijesti i kardiopulmonalni poremećaj (anafilaktički šok). Ovakve reakcije zahtijevaju hitnu liječničku intervenciju. Ako dijete doživi samo jednu ozbiljnu alergijsku reakciju, savjetujte se s dječjim alergologom. Djeca koja imaju astmu sklonija su doživjeti ozbiljnu alergijsku reakciju nego druga alergična djeca.

Što ako dijete ima takvu alergiju?

Ako se nakon konzultacije sa specijalistom utvrdi da kod vašeg djeteta postoji mogućnost pojave alergijske reakcije opasne po život, svatko tko se skrbi o njemu trebao bi biti upozoren na to i znati koje mjere treba poduzeti da bi se izbjegla bilo kakva mogućnost izlaganja potencijalno smrtonosnom alergenu. Preporučuje se da svi koji skrbe o djetetu (roditelji, dadilje, odgajatelji u vrtiću) uvijek uza se imaju epinefrinski komplet (adrenalin), a trebaju biti obučeni kako ga koristiti.

Epinefrin, hormon koji djeluje na nenormalnu reakciju organizma povećavanjem krvnog tlaka i otvaranjem dišnih putova, može spasiti život. Pakiran je u spravici koja izgleda poput kemijske olovke (trgovačko ime ovakvog kompleta je EpiPen). Pripremljen je za uporabu i lako se ubrizga poput injekcije, a treba ga dati djetetu čim se pojave simptomi opasni po život, a to može biti od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja alergenu.

Treba hitno posjetiti liječnika ili hitnu pomoć. Čak i ako je početna reakcija blaga i čini se kao da se dijete spontano oporavlja, treba ga hitno odvesti k liječniku gdje će ga promatrati 24 sata; ponekad se javi sekundarna reakcija koja je mnogo ozbiljnija od one prve. Odmah pozovite hitnu pomoć ako dijete ima ozbiljnu alergijsku reakciju, a vi nemate epinefrinski komplet pri ruci.

Dijete koje ima ozbiljne alergijske reakcije trebalo bi nositi neki znak upozorenja (kao medicinsku narukvicu) na kojemu bi trebala biti napisana alergija ili alergije, ako ih ima više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.