Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. prosinca 2023.

Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Foto: Shutterstock Gušenje hranom
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki roditelj koji je doživio da se dijete zagrcne i počne gušiti progutanim komadićem hrane zna o kakvoj je noćnoj mori riječ. Brza reakcija je nužna jer djetetov mozak bez kisika može izdržati svega nekoliko minuta

Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat.

gušenje Možda te zanima... Podijelite ovaj video: bebi može spasiti život! Beba

Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece

Bebu treba okrenuti na prsa, licem prema dolje i napraviti pritisak između lopatica.

Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

beba Heimlichov gušenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja?

Sićušni predmeti predstavljaju opasnost

Osim zbog hrane, djeca mogu doći u opasnost od gušenja i zbog brojnih sićušnih predmeta u njihovoj okolini - dijelovi kockica, gumbići s igračaka ili male okrugle baterije iz igračaka. Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni trakt bez problema i dijete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitan posjet liječniku ako posumnjate da je dijete nešto progutalo.

"U najvećem broju slučajeva kovanica ili kuglica prođu kroz probavni trakt, no ako je riječ o bateriji, svakako se treba obratiti doktoru jer postoji mogućnost da kod duljeg boravka u probavnom traktu, uslijed korozije, iz baterijice izlazi njezin sadržaj", kaže pedijatrica, dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Možda te zanima... Dijete se ugušilo igračkom koja je bila namijenjena za njegovu dob Vrtić