Beba Zdravlje i njega bebe 27. kolovoza 2015.

I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta

alkohol trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Puno djece koja su u utrobi bila izložena velikim količinama alkohola može izgledati normalno, a i mnogo majki ne želi otkriti koliko su pile tijekom trudnoće zbog straha od osude društva

Prva stolica novorođenčeta može pokazati hoće li dijete imati problema s inteligencijom, pokazalo je novo istraživanje. Povišene vrijednosti FAEE (etilesteri masnih kiselina u prvoj stolici novorođenčeta) pokazuju je li majka konzumirala alkohol tijekom trudnoće i može ukazati na buduće probleme u ponašanju. Pravovremeno otkrivanje prenatalne izloženosti alkoholu može pomoći u ranoj reakciji i smanjenju štetnog učinka na dijete.  

novorođenče beba pelena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Objavljeno istraživanje dio je projekta "Newborn study", američkog sveučilišta "Jack, Joseph and Morton Mandel", koje je još uvijek u tijeku i prati fizički, socijalni i kognitivni razvoj beba čije su majke u trudnoći zlouporabile kokain, alkohol i druge droge. Za ovu studiju, istraživači su testirali mekonij 216 novorođenčeta na razine FAEE. Potom su obavili testove inteligencije s istom djecom u dobi od 9, 11 i 15 godina. Nalazi su otkrili vezu između djece s visokim razinama FAEE u mekoniju i nižim IQ-om.

Prva tri mjeseca trudnoće najvažnija

Alkohol može najviše naštetiti djetetu prva tri mjeseca trudnoće, kad se razvijaju organi. Ponekad može uzrokovati i spontani pobačaj. Novorođenčad majki koje su konzumirale alkohol često se rađa manja, izrazito manjeg opsega glave te specifičnog izgleda lica. To se naziva fetalni alkoholni sindrom (FAS). "S obzirom na djelovanje alkohola tijekom trudnoće događaju se vidljive morfološke promjene, a svakako se događaju i promjene u mozgu. Razvoj takve djece u ranoj dojenačkoj, a posebno u kasnijoj dobi, može biti usporen. Pokazalo se da mogu nastati problemi rasuđivanja i inteligencije", potvrdila je i pedijatrica Giovana Armano.

Puno djece koja su u utrobi bila izložena velikim količinama alkohola može izgledati normalno. A i mnogo majki ne želi otkriti koliko su pile tijekom trudnoće zbog straha od osude društva. Zbog toga je ponekad teško prepoznati fetalni alkoholni sindrom.  "Česte su polemike o količini alkohola koja je potencijalno štetna za plod. Ne postoji donja granica ispod koje bi trudnicama konzumacija alkohola mogla biti preporučena bez potencijalne štetnosti, to jest rizika za plod. Stoga je najsigurnije posve se odreći alkohola. Znanstvene studije govore u prilog hipotezi da i vrlo malo popijenog alkohola ili pojedinačni ekscesi s alkoholom mogu štetiti nerođenom djetetu", savjetuje ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

Mislite na svoju bebu

Procjenjuje se da je čak 2 do 5 posto mlađe školske djece u zapadnoj Europi i SAD-u pogođeno teškoćama u razvoju koje proizlaze iz izloženosti alkoholu u maternici. "Tijekom trudnoće je jako važno izbjegavati sve toksične čimbenike, a posebno alkohol, opijate, pušenje i određene lijekove koji bi mogli oštetiti plod, kako bi se beba mogla pravilno razvijati", naglašava pedijatrica Armano.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar ivchi87
  ivchi87

  Netočno. Ja sam pila alkohol,pivo ili vino u trudnoći,ne puno, kćer i sin su i rano prohodali,sa 9mj, i te kako inteligentni,mala je bila čak iznad prosjeka. Užasno glup komentar na znanstveno istraživanje napisat "netočno" uz argument svoje djece koja su hvala bogu zdrava, šta bi sad djevojke mogle zaključit iz ovoga da je ok pit alkohol, vino, pivu u trudnoći? Nadam se da će admin to pobrisat.

 • Madmoseille

  Netočno. Ja sam pila alkohol,pivo ili vino u trudnoći,ne puno, kćer i sin su i rano prohodali,sa 9mj, i te kako inteligentni,mala je bila čak iznad prosjeka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.