Vrtić Igre za djecu 09. prosinca 2013.

Kako s najmlađima slaviti blagdane?

dijete božić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Blagdani su djeci često omiljeni dio godine - nekima zbog poklona, nekima zbog Djeda božićnjaka, a nekima zbog brojnih ukrasa, lampica i boja. Uključite dijete u izradu ukrasa, skupa napravite i zamatajte poklone i imajte na umu da nakit i pokloni ne moraju biti savršeno izrađeni - poanta je u druženju, zabavi i kreativnosti

Blagdani su djeci često omiljeni dio godine. Nekima je to zbog poklona, nekima zbog Djeda božićnjaka, a nekima zbog brojnih ukrasa, svjetlucavih lampica i boja. Svako dijete ima svoje razloge, no važan je i način na koji se roditelji posvete obilježavanju blagdana.

Djeci može biti jako zanimljivo sudjelovati u izrađivanju ukrasa za svoju sobu i ostatak životnog prostora, ukrase za bor, aranžmane za vrata, adventski vijenac ili izrađivati i zamatati poklone. Važno je dječje sudjelovanje i odabir materijala prilagoditi njihovoj dobi i mogućnostima, no svakako od toga napraviti neke kreativne i maštovite radionice. Djeca će na taj način razvijati svoje vještine poput fine motorike, ali i učiti o estetici, kombiniranju boja i oblika i slično. Naravno da će dječji ukrasi vrlo vjerojatno biti šareni i malo nalikovati na kič, ali uvijek postoji mjesto u kući kojemu će ti ukrasi savršeno odgovarati. Dakle, ne mora načinjeni nakit i pokloni biti savršeno izrađen, poanta je u druženju, zabavi i kreativnosti. Možete u radionice uključiti i ostale članove obitelji te na taj način svi biti na okupu u igri i veselju, a ne u žurbi oko silnih priprema za blagdane.

Pecite skupa kolače i izradite jaslice

Također, možete u blagdanski jelovnik uvesti suhe kolačiće koje onda djeca mogu izrezivati u različitim oblicima te se tako učiti peći kolače, umrljati se tijestom i ludo zabavljati. Postoje i pribori za pečenje kolača baš za djecu poput malog valjka za tijesto te će vašim dvogodišnjacima i trogodišnjacima biti vrlo važna uloga da samostalno služeći se svojim priborom sudjeluju u pripremi blagdanskih slastica.

Hoćete li svoju djecu učiti da postoji Djed božićnjak, gdje on živi i kako raznosi darove, ovisi o vašim stavovima i iskustvima kad ste bili djeca. Djeca sa svih strana čuju da postoji Djed božićnjak i u jednom će razdoblju svoga života saznati i shvatiti da su to bile priče za djecu. Tada će možda biti jako razočarani, ali će se opet prisjećati mnogih zabavnih trenutaka maštanja o poklonima i osluškivanju je li djedica već stigao. Ovisno o vašim obiteljskim običajima, odaberite koje ćete priče pričati djeci i koje ćete običaje zadržati, a koje promijeniti. Možete pomoći svom djetetu u pisanju pisma želja Djedu božićnjaku i onda im kupiti to što su željeli. Možete zajednički izrađivati jaslice ili napraviti mali igrokaz. Ako ste više tip osobe koja voli pogledati što su drugi napravili, odvedite djecu da vide jaslice u vašem mjestu. 

Proslava Nove godine za djecu

Blagdani su vrijeme za obitelj i zahvalnost što imamo jedni druge te je važno da tome učimo i svoju djecu. Na zajedničkim objedima možete uvesti običaj da svatko kaže za što je zahvalan te što bi želio sljedeće godine ostvariti i naučiti. Običaji su nešto čega se rado sjećamo i prepričavamo svojoj djeci i unucima te možete prepričavati kako ste vi slavili blagdane kao djeca, a vaša će djeca onda svojoj djeci jednoga dana prepričavati ove vesele trenutke.

Doček nove godine, iako je tek u ponoć, može se također slaviti s djecom. Možete organizirati svoje ranije odbrojavanje kada djeca inače idu na počinak te im reći da tada djeca dočekuju Novu godinu. Također, možete imati dogovor da ih se probudi u ponoć kako bi vidjeli vatromet, ali to nije nešto na čemu treba ustrajati ako su djeca jako nervozna kad ih se budi ili se boje vatrometa.

Pročitajte i druge članke u specijalu Veseli obiteljski blagdani!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.