Vrtić 15. listopada 2024.

Ovaj trik za bolji imunitet će najbolje proći kod klinaca - oni su u tom itekako dobri

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imunitet je ono što nas ujesen i zimi najviše muči i ono na čemu uistinu želimo raditi, posebno kod djece koja provode dane u kolektivu, jer znamo da kolektiv znači puno virusa i bakterija svuda uokolo…

Znaš ono doba godine kad klinci dođu doma, pa kažu „svi u školi kašlju“? Da, znamo da znaš, jer to je razdoblje kojeg se svi groze i razdoblje u kojem svi imaju samo jedan cilj – izbjeći taj kašalj. Dobro, isto tako cilj je i izbjeći antibiotike, cilj je izbjeći prekomjerni boravak u kući (i neodlaske u školu, naravno). I spremni smo dati sve što treba, nakrcati dijete svime što god možemo, samo da ostane zdravo.

Možda te zanima... Pedijatrica: Presvlače li se djeca kad dođu iz škole? Kažu da ih to štiti, ali ne vjerujem i nikad to nisam tražila! Školarci

Uvijek nam je prva pomisao vitamin C, odnosno u ovo doba je najlakše doći do mandarina, naranči, limuna (da, znam da ga nije baš bilo, ali sad se može naći), kiwija… Pa često time „krcamo“ djecu, imajuću na umu da je to za njihovo dobro do te mjere da im postane previše. A ako dijete ne voli agrume, na sto muka smo. I nekad se moramo boriti s klincima da redovito uzimaju propolis, med ili što god već koristite u obitelji.

No, što ako ti kažemo da je jedna od velikih tajni boostanja imuniteta toliko jednostavna i da klinci nemaju baš nikakvih problema s tim tajnim oružjem za poboljšanje imuniteta? Toliko jednostavna da ćeš se nasmijati. No, dobro, da skratimo priču: smijeh je dobar za imunitet.

Da, smijeh. To je nešto što ti liječnici neprestano zaboravljaju napomenuti ili nekako smetnu s uma. Smijeh bi doista mogao biti najbolji lijek, odnosno barem odličan i besplatan alat za jačanje imunološkog sustava.

„Smijeh pospješuje proizvodnju antitijela i imunoloških stanica“, kaže dr. Jennifer Dunphy,  glavna službenica za zdravlje populacije u Wellness Innovation Network. „Istraživači smatraju da smijeh poboljšava funkciju imunološkog sustava jer utječe na proizvodnju hormona, koji zatim utječe na proizvodnju stanica imunološkog sustava, ali točan fiziološki mehanizam nije poznat. Istraživanja na ovom području su u tijeku.“

Dr. Dunphy ukazala je na istraživanje iz 2007. godine koje je otkrilo da smijeh smanjuje aktivnost prirodnih stanica ubojica kakva se često vidi nakon stresnih događaja kod osoba s dijabetesom. Mala studija iz 2015. provedena na 76 žena nakon poroda također je pokazala da terapija smijehom povećava reakciju imunološkog sustava.

Zašto se ne treba smijati ovom sredstvu?

Kako to zapravo funkcionira? Stvar je u tom da smijeh može pomoći smanjiti stres, a to je ključan korak u poboljšanju imuniteta. Da, ovo je dobra vijest i za roditelje – čašica smijeha može učiniti čuda. Naravno, tu je još cijeli niz čimbenika koji utječu na imunitet: dovoljno sna svaku noć, puno voća, povrća, nemasnih bjelančevina i što manje prerađene hrane, kao i pijenje vode umjesto slatkih pića.

Naravno, kad se radi o klincima, jedan važan faktor ne treba zaboraviti – boravak vani. Dok je god vrijeme ovako blagonaklono, treba iskoristiti vrijeme za boravak na otvorenom, posebno zbog vitamina D koji koža upija kad je izložena suncu.

I da, još jednom – smijte se!

Možda te zanima... Može li pretjerano čista i sterilna kuća loše utjecati na bebin imunitet? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.