Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. kolovoza 2020.

Djeca koja kopaju nos zapravo su zdravija?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako kopanje nosa nije baš lijepa navika, novo istraživanje potvrdilo je da se radi o zdravoj navici, koja je zapravo dobra za djecu

Kopanje nosa, normalna je stvar za djecu jasličke dobi i vrtićke dobi. Djeci je sve novo i znatiželjno otkrivaju nove osjećaje, utiske i uzbuđenja i iako kopanje nosa nije baš lijepa navika, pokušajte ostati mirni, jer novo istraživanje otkrilo je da je kopanje nosa dobro za djecu. Zapravo, djeca koja kopaju nos mogu biti zdravija od onih koja to ne čine, zahvaljujući svim dobrim bakterijama koje očito pomažu zubima i zdravlju zubnog mesa.

djevojčica Možda te zanima... Ah, to (divno) kopanje nosa! Roditelji

Zapravo, istraživanje tvrdi da u šmrklju postoji sluz koja, u suštini, štiti djetetove zube od bakterija u usnoj šupljini. Očigledno, te stvari pomažu bakterijama da se 'zalijepe' na zube kad god djeca jedu slatke stvari, odnosne one upakirane šećerom. Ovo je također dobra vijest za roditelje čija su djeca sklona karijesu, zbog toga jer sluz štiti zube od bakterije koja stvara karijes.

Ako već niste dovoljno zgađeni dok čitate ovo, nakon ovoga ćete sigurno biti: Znanstvenici koji stoje iza ovog istraživanja žele stvoriti 'sintetsku sluz', odnosno lažne šmrklje koji bi se prodavali u obliku žvakaće gume ili paste za zube

Katharina Ribbeck, koautorica istraživanja, rekla je da bi 'sintetska sluz' mogla poslužiti kao bolja alternativa antibioticima jer sprječava infekciju. Također, znanstvenici su došli do zaključka kako sluz može zaštititi od čira na želucu, respiratornih infekcija, pa čak i HIV-a.

"Isto tako, jesti suhe ostatke onoga što izvučete iz nosa je sjajan način jačanja imunološkog sustava tijela. Medicinski ima veliko značenje i savršeno je prirodna stvar", rekla je Katharina Ribbeck.

dijete, grize nokti Možda te zanima... Koristi od grickanja noktiju i igranja u blatu u djetinjstvu Vrtić

Očito, tema kao što je kopanje nosa, šmrklji i sluz nisu baš tema o kojoj se može razgovarati za kuhinjskim stolom, ali barem se mame mogu osjećati manje loše ako njihova djeca vole ovu naviku budući da sprječava karijes i jača imunološki sustav. Dakle, kada sljedeći put vaše dijete počne kopati nos, opustite se. Možda se ipak ne radi o tako lošoj navici. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.