Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. veljače 2020.

Roditelji masovno kupuju beta-glukan za djecu, pitali smo pedijatricu pomaže li

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom zimskih mjeseci, kod respiratornih infekcija, gripe, preporučuje se uzimanje beta-glukana za podizanje imuniteta, kaže pedijatrica mr.sc. Giovana Armano

Otkad je jučer službeno potvrđen dolazak koronavirusa u Hrvatsku, a do danas je objavljeno da su dva pacijenta zaražena i trenutno se nalaze u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, građani Zagreba su 'opustošili' ljekarne u potrazi za maskama za lice, sredstvima za dezinfekciju i dodacima prehrani za jačanje imuniteta.

U ljekarnama je porasla potražnja za dodacima prehrani, a roditelji masovno kupuju beta-glukan. Kad se preporučuje i kome, pitali smo pedijatricu mr.sc. Giovanu Armano.

"Beta-glukan je imunomodulator i djeluje na povećanje imuniteta, dostupan je u ljekarnama u kapsulama, sirupu ili šumećim tabletama. Preporučuje se unos tijekom zimskih mjeseci, kod respiratornih infekcija, gripe, za dizanje imuniteta. Važno je samo pratiti upute ljekarnika o točnom doziranju i koliko dugo se može uzimati", rekla nam je pedijatrica te dodala da osim beta-glukana, za jačanje imuniteta, preporučljivi su vitamini, multivitamini, propolis (koji se smije koristiti od dvije godine), Echinacea te ekolostrum.

Kvalitetna i zdrava prehrana, a tek onda dodaci prehrani

Pedijatrica je naglasila i važnost zdrave prehrane za bolji imunitet te boravak na svježem zraku i izbjegavanje zagušljivih prostora.  Također je istaknula da maske za lice ne koriste zdravoj populaciji, stoga nema potreba za traženjem po ljekarnama.

djevojčica pedijatar kašalj Možda te zanima... Roditelji, nema razloga za paniku, pratite službene informacije HZJZ-a Vrtić

Stav svih krovnih organizacija koje se bave prehranom djece je da se unos svih hranjivih tvari treba osigurati kvalitetnom i raznovrsnom prehranom, a kod eventualnih manjih propusta u prehrani korisno se osigurati dobrim multivitaminskim pripravkom. Dodaci prehrani mogu koristiti i u razdobljima povećane učestalosti infekcija, prehlada i gripe. Iznimka je vitamin D koji treba davati kao nadopunu redovito tijekom prvih godina života, posebice za jesenskih i zimskih mjeseci. 

Inače, stav američkih institucija Centers for Disease Control and Prevention, American Dietetic Association i American Academy of Pediatrics je da dodatke prehrani treba primijeniti ako dijete izbjegava ili je alergično na skupinu namirnica, u razdobljima povećane učestalosti infekcija, prehlada i gripe, u slučaju pothranjenosti i kod dužih razdoblja bolesti.

Kako objašnjava doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, polisaharidi sastavljeni od molekula D-glukoze kao jedinog monomera često se nazivaju D-glukanima. Imunostimulirajući glukani su molekule u kojima su molekule glukoze vezane 1,3 – vezom, a poznati su pod nazivom beta-glukani. Škrob, glikogen i celuloza također su po kemijskom obliku glukani, ali su to molekule glukoze vezane 1,4 – vezom i stoga nemaju imunomodulirajuće djelovanje.

Kako beta - glukan djeluje na dječji imunitet?

"Osnovni prirodni izvori beta-glukana su kvasci i određene vrste medicinskih gljiva. In vitro istraživanja su pokazala kako unos beta–glukana poboljšava rad imunološkog sustava jačajući obrambene sposobnosti makrofaga, neutrofila i stanica ubojica koje su ključne u obrani od raznih bakterija, virusa, gljivica i parazita. Doza beta-glukana koja se primjenjuje za djecu iznosi 10 mg/5 kg, što znači da se u djece predškolske i rane školske dobi uglavnom primjenjuje u rasponu od 20 – 60 mg dnevno", kaže doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender.

Možda te zanima... Nevjerojatna fotka pokazuje koliko bakterija dijete nosi na rukama Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ristovadajana
    ristovadajana

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.