Vrtić Igre za djecu 04. prosinca 2018.

Čarobne slikovnice koje pričaju i glazbom oduševit će mališane i roditelje

1/2
Foto: Školska knjiga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neka božićno putovanje započne uz pustolovnu priču oživljenu glazbom iz klasičnog baleta! S mališanima istodobno uživajte u predivno ilustriranoj priči i slušanju glazbenih ulomaka

Orkestar priča priču - Orašar i Orkestar priča priču - Četiri godišnja doba prekrasno su ilustrirane knjige za djecu nadahnute djelima velikana klasične glazbe Antonija Vivaldija i Petra Iljiča Čajkovskog, u izdanju Školske knjige.

U priči iz klasičnog baleta Orašar djevojčica Klara doživi čarobnu pustolovinu u kojoj svjedoči borbi Orašara i Kralja Miševa, upoznaje Šećernu Vilu i otputuje u Kraljevstvo Slatkiša. Pritiskom na glazbenu notu uzbudljiva događanja na svakoj stranici oživljuju čudesnom glazbom Petra Iljiča Čajkovskog iz baleta Orašar, a glazbeni se ulomci mogu slušati i zasebno uz objašnjenja na zadnjoj stranici knjige. 

Ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski rodio se 1840. godine. S pet je godina počeo učiti svirati klavir, ali se glazbi ozbiljno posvetio tek u dvadesetima, na studiju. Skladao je simfonije, opere, koncerte i balete. Balet Orašar jedno je od njegovih najslavnijih djela. Napisao ga je 1892. prema bajci E. T. A. Hoffmana.

Možda te zanima... Ipak je istina! Manje igračaka za Božić djecu čini sretnijima Vrtić

U priči Četiri godišnja doba pođite s djevojčicom i njezinim psićem na putovanje u proljeće, ljeto, jesen i zimu. Od zbora u zoru do ledenog sutona doživi čaroliju izmjene godišnjih doba u samo jednom danu. Pritisni note na svakoj stranici da čuješ kako priča oživljuje uz Vivaldijeva Četiri godišnja doba, a onda ponovno preslušajte sve glazbene ulomke na kraju knjige. 

Talijan Antonio Vivaldi rodio se 1678. godine u Veneciji. Imao je svijetlocrvenu kosu, ali je često nosio periku kao većina muškaraca u to doba. Jedno od Vivaldijevih najpoznatijih djela jesu Četiri godišnja doba, nadahnuta slikama njegova prijatelja Marca Riccija. 

Možda te zanima... Četiri priče za vaše mališane za laku noć ili dobar dan Vrtić

Donosimo ti odlomak iz 'Orašara':

Božić je u Klarinu domu. Zrakom se šire mirisi đumbira, čokolade i metvice. Klarini su roditelji pozvali goste, a njezin mlađi brat Fritz kiti bor. Klara nestrpljivo čeka posebnog gosta da dođe s darovima. To je njezin kum, ujak Drosselmeyer, proizvođač igračaka. Klara gleda na sat i čeka... Brzo! Tko je to na vratima? 

Na ulaznim vratima stoji gost. "Ujače Drosselmeyer!", poviče Klara. Ujak je donio darove za djecu. Klara odmata divno umotan dar i ugleda četiri lutke koje izgledaju kao da su žive. Stavi ih na pod i lutke počnu plesati. Ali ujak Drosselmeyer još nije uručio posljednji dar...

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

To je drveni orašar, izrezbaren u obliku čovječuljka. Klara mu oprezno stavi mali badem među zube. Hrsk! Ljuska pukne popola. "Daj mi to!" poviče Fritz i gurne orah Orašaru među zube. Krc! Orašar se slomio. "Fritz!" jaukne Klara. "No, no", reče ujak Drosselmeyer, "ja ću ga popraviti. A vas dvoje, u krevet!"

Možda te zanima... Zašto je za djecu bolje da im tate čitaju priče za laku noć? Vrtić

Klara ne može zaspati. Zabrinuta je za Orašara koji je ostao sam. Odšulja se niza stube, pokraj sata, pokraj miševa koji žive ispod stuba i dođe do bora. Posegne za Orašarom baš u trenutku dok je sat otkucavao ponoć. Igračke odjedanput počnu rasti, a počnu rasti i miševi! Zapodjene se bitka! Orašar predvodi kositrene vojnike, ali miševi pobjeđuju. Klara skine papuču i baci je na Kralja Miševa! On uz tup udarac padne na tlo.

Orašar se čarolijom pretvori u Princa! "Klara! Pobijedivši Kralja Miševa, poništila si staru kletvu koju su bacili na mene", objasni joj Princ. "Kako da ti zahvalim? Hoćeš li poći sa mnom u moje kraljevstvo?" Klara pristane, a ujak Drosselmeyer pojavi se sa saonicama koje vuku sobovi. Povede ih kroz snježnu šumu sve do Kraljevstva Slatkiša...

To je dio priče, a cijelu, obogaćenu glazbenim ulomcima, pročitaj u knjizi Orkestar priča priču - Orašar.

mama i djeca listaju slikovnice Možda te zanima... Kako odabrati slikovnicu primjerenu dobi djeteta? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.