Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. siječnja 2024.

7 načina pomoću kojih mala djeca pokazuju da nas vole

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nitko nije važniji u životu jasličkog djeteta kao njegovi mama i tata. Mališani se osjećaju sigurno znajući da ste ovdje za njih, a vaša prisutnost od iznimne je važnosti za njihovu dobrobit. Donosimo vam 7 znakova pomoću kojih vam vaši dvogodišnjaci i trogodišnjaci pokazuju da vas vole

1. Oponaša naše izraze lica

Izrazi lica zarazni su za mališana više nego bilo kakav virus kojeg mogu 'pobrati' u jaslicama. Zbog toga se jasličko dijete najčešće smije kad se i vi smijete ili izgleda nervozno kad ste preplašeni. To oponašanje lica počinje dok su još novorođenčad, ali značajno se povećava između 9 i 18 mjeseci. 

2. Slijedi naše znakove

Kako bi vaše dvogodišnje dijete reagiralo kad bi vidjelo slona kako priprema ručak u kuhinji? Najvjerojatnije bi prvo pogledalo prema vama. Svijet može biti zbunjujuće i iznenađujuće mjesto za vašeg mališana, stoga jaslička djeca 'posuđuju' vaše reakcije kako bi dobili neki smisao o tome, upravo zbog toga jer vas vole i imaju povjerenja u vaše mišljenje.

3. Oponaša naše ponašanje 

mama dijete plaža | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pokušava li vaše dijete otvoriti vrata vašim ključevima? Popravlja li si kosu u ogledalu, baš poput vas? Govori se da je imitacija najiskreniji oblik ulizivanja, ali za jasličku djecu, imitacija je najiskreniji oblik poštovanja i ljubavi

4. Želi s nama provoditi vrijeme

Vaš mališan želi odgovoriti na sva vaša pitanja, vidjeti vašu reakciju na stvari koje radi, reći vam (na svoj način) o svojim idejama. Ovo su znakovi kojima vam vaše jasličko dijete pokazuje svoju povezanost s vama i povjerenje u vas.

Možda te zanima... Test privrženosti: 4 tipa povezanosti između djeteta i majke Vrtić

5. Koristi nas kao utočište

U novom okruženju, vaše dijete vjerojatno kombinira između istraživanja i trčanja natrag k vama u zagrljaj. "Ovo je sigurni znak povjerenja i povezanosti", objašnjava psihologinja Linda Acredolo. Vi predstavljate sigurno, umirujuće i ohrabrujuće mjesto.

6. Traži u nama spas

Šećete parkom kada veliki pas počne trčati prema vašem mališanu. Vaše dijete podiže ruke prema vama da ga podignete i držite čvrsto. "Takve i slične situacije događaju se jer vam vaše dijete vjeruje i na taj način vam pokazuje svoju ljubav", objašnjava savjetnica za roditeljstvo Mary Sheedy Kurcinka.  

beba, strah Možda te zanima... Pet najčešćih dječjih strahova Vrtić

7. Traži od nas utjehu

Vaše dijete možda će vam ispružiti svoju ruku kako biste poljubili njegovu ranu ili će možda plakati za vama kako biste ga zagrlili nakon što se spotakne u parku. "Dijete zna da može računati na vas i vašu utjehu", govori psihologinja Acredolo. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.