Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. rujna 2022.

Bez cendranja i plakanja: Popuštanjem radimo veći problem jer ohrabrujemo loše ponašanje

Foto: Shutterstock ; Popuštanjem samo radimo veći problem jer ohrabrujemo loše ponašanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca žele jasne granice pa se roditeljska upornost isplati, a najčešći uzrok neprikladnog ponašanja je dosada. Viku djece uvijek opomenite

Sva djeca u dobi od tri i četiri godine već imaju jasno definirane želje i očekivanja. 

"Tad postaju pravi mali profesionalci u moljakanju upravo onih stvari za koje često unaprijed znaju da ih ne mogu ili ne smiju dobiti", kaže obiteljska savjetnica Janeen Hayward. Kad to ne dobije, cendranje i plakanje je djetetov način da iskaže osjećaj bespomoćnosti zbog toga što nije po njegovu te razgovor ponekad nije dovoljan. 

Možda te zanima... Zašto dijete stalno cendra? Otkrij i riješi ono što je u podlozi Vrtić

Roditelje donekle može utješiti to da je riječ o iskazivanju osjećaja, no vjerojatno je i frustrirajuće s obzirom na to da takvo ponašanje često završi popuštanjem. Janeen Hayward upozorava kako popuštanjem samo radimo veći problem jer ohrabrujemo loše ponašanje. 

Duboko udahnite i pripremite se za reakciju. Jer koliko god je jednostavnije popustiti mu i kupiti čokoladu za koju zna da ne može ili ne smije dobiti nakon što počne raditi “dramu” u trgovini, time zapravo jamčite da će i iduća kupnja proći uz vrištanje.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Evo nekoliko savjeta o tome kako reagirati kad se nađete u takvoj situaciji: 

"Ne razumijem te dok vrištiš"

Što dulje dopuštate djetetu da gnjavi, to dulje traje i sve je upornije. Recite da ga ne razumijete dok vrišti, pokažite mu kako zvuči i potaknite ga da vam kaže mirno ono što želi reći. Uzmite u obzir i da možda cendra zato što je gladno ili umorno.

Dosada je glavni uzrok natezanja

Ako je dijete nervozno zato što ste dugo u trgovini, dajte mu zadatak i pravite se da pomaže. Žali li se zbog nečeg, pokažite razumijevanje i objasnite zašto ste odbili zahtjev. Na primjer: “Znam da želiš te bombone, ali danas nemamo novca za to”.

Ako nema "molim", nema ni nagrade

Kad dijete vrišti pred policom, najgore što možete napraviti je odmah popustiti. Recite djetetu da govori normalno i da kaže: “Molim”. Možete mu doslovno izgovoriti rečenicu. I kad ponovi, ako možete, ispunite zahtjev ili mirno objasnite zašto ne možete.

Normalan ton uvijek pohvalite 

Kad dijete nešto zamoli normalnim tonom, pohvalite ga. Recite: “Tako me lijepo moliš da ne mogu odbiti”. Čak i ako morate, objasnite razloge i pokažite da vam se sviđa pristup. Recite: “Bolje da sad ne jedeš kekse da ne pokvariš apetit. Ali čuvam ih samo za tebe”. 

Možda te zanima... Ispadi bijesa naporni su za roditelje, ali važni za razvoj djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.