Vrtić Igre za djecu 05. prosinca 2019.

10 najopasnijih igrački koje možeš kupiti djetetu ove godine

djeca, igranje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko su točno opasne ovakve igračke govori i podatak da se zbog ozljeda s njima u hitnim ambulantama diljem SAD-a po jedno dijete liječi svake tri minute, upozorava WATCH

Agencija za nadzor igračaka "World Against Toys Causing Harm" ili WATCH otkrila je svoj popis od "10 najgorih igračaka za božićne praznike 2019. godine". WATCH inače svake godine prati tržište igrački i upozorava na one koje su potencijalno opasne i koje ne bi smjele ni biti u rukama djece. Mnoge od njih, kažu iz WATCH-a, imaju neke skrivene opasnosti zbog kojih se dijete može ozlijediti ili čak smrtno stradati. 

A koliko su točno opasne takve igračke govore i podaci da je prema najnovijim statistikama Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda u SAD-u tijekom 2017. procijenjena brojka od 251 700 ozljeda povezanih s igračkama, a prijavljeno je 37 smrtnih slučajeva djece s igračkama od proizvedenim od 2015. do 2017. godine.

Možda te zanima... 10 stvari i aktivnosti koje su najčešće krive za ozljede mozga kod djece Školarci

Zbog ozljeda povezanih s igračkama u hitnim se ambulantama diljem SAD-a po jedno dijete liječi svake tri minute.

Riječ je uglavnom o igračkama koje su bez adekvatnih upozorenja za kupnju dostupne u trgovinama i online, pa roditelji često 'padaju u zamku' ne znajući za njihovu štetnost, posebno sada u predbožićno vrijeme i vrijeme praznika.

Predsjednik W.A.T.C.H.-a James Swartz i Joan Siff iz udruge potrošača ilustrirali su neke klasične opasnosti koje se iz godine u godinu ponavljaju, a uključuju probleme od lošeg dizajna i 'klimave' izrade, pa do netočnih i manjkavih upozorenja ili krivih preporuka vezanih uz dob za koju su pogodne.

Dijete se ugušilo igračkom koja je bila namijenjena za njegovu dob

U svom su obraćanju u Bostonu Swartz i Siff napomenuli i kako je na žalost zbog loše dizajniranih i loše napravljenih igrački već bilo previše smrtnih slučajeva ozljeda i invaliditeta djece po cijelom svijetu, zbog čega je bitno svake godine objaviti koji proizvođači sa svojim igračkama krše njihove sugestije. 

djeca pokloni | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Agencija W.A.T.C.H. se inače problemom opasnih igrački bavi već više od četiri desetljeća ne bi li se smanjio broj ozljeda djece. Bez obzira na to kažu, opasne igračke ostaju na policama trgovina, u katalozima i na web stranicama - a klasične opasnosti poput sitnih dijelova, žica, projektila, otrovnih tvari, krutih materijala i netočnih upozorenja industrija igračaka i dalje proizvodi - samo  'u ljepšem i novijem pakiranju'.

Igračke i dijete Možda te zanima... Oprez! Dječje plastične igračke zadržavaju viruse i šire zarazu Vrtić

U 22 mjeseca od siječnja 2018. do listopada 2019. godine 27 je igrački povučeno iz prodaje, no iz WATCH-a upozoravaju kako mnogi potrošači nikada ni ne dobiju obavijest o opozivu prodaje neke igračke, piše MSN.

Popis najopasnijih igrački koje možete kupiti u božićno vrijeme 2019. godine:

  • The Nerf Ultra One Gun
  • Spike The Fine Motor Hedgehog
  • Bunchems Bunch’N Build
  • The Yeti Teddy Bear
  • Nickelodeon Frozen Treats Slime
  • Anstoy Electronic Toy Gun
  • Diecast School Bus
  • The Pogo Trick Board
  • The Power Rangers Electronic Cheetah Claw
  • The Viga Pull Along Caterpillar
Možda te zanima... Pedijatrica upozorava koje igračke nisu za malu djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.